Betoging in Bulgarije tegen beleid regering

SOFIA, 16 OKT. Naar schatting twintigduizend Bulgaren hebben gisteren in Sofia gedemonstreerd tegen het economische beleid van de regering. Ze verbrandden hun elektriciteitsrekeningen en eisten het vertrek van de regering van premier Zjan Videnov.

De kerken van Sofia luidden gisteren hun klokken tijdens de betoging. De betogers protesteerden tegen de razendsnelle uitholling van hun levensstandaard als gevolg van de ineenstorting van de Bulgaarse munt, de lev. Het reële inkomen van de Bulgaren is in één jaar met naar schatting 45 procent gedaald. De maandelijkse inflatie is opgelopen tot twintig procent. “Bulgarije heeft nooit in zijn geschiedenis zo'n diepe economische crisis meegemaakt en zijn bevolking is nooit armer geweest dan nu. Alle intelligente en goedopgeleide Bulgaren verlaten het land omdat ze hier geen toekomst hebben”, zo zei vakbondsleider Konstantin Trentsjev tijdens de demonstratie. (Reuter)