Beslag op opbrengst boek Bende Venlo

AMSTERDAM, 16 OKT.Strafpleiter Th. Hiddema heeft beslag laten leggen op de opbrengst van een boek over de Bende van Venlo. Een deurwaarder zal uitgeverij Veen opdracht geven alle betalingen aan schrijfster V. Lempereur op te schorten. Veen zegt daarvan nog niets te weten.

Hiddema probeerde de publicatie van het boek via een kort geding tegen te houden. In het boek verklaart Astrid van B., de vrijgesproken vriendin van de hoofdverdachte en cliënte van Hiddema, dat Hiddema haar zou hebben aangezet tot het vervalsen van dagboeken. De dagboeken speelden een grote rol bij de rechtszaak tegen de bende. De ontboezemingen leverden Van B. vrijspraak op.

Eind september herriep Van B. de verklaring die ze tegenover Lempereur had geuit. Ze ging met Hiddema naar een notaris en verklaarde onder ede dat er niets klopte van het verhaal dat ze de boeken op aanraden van Hiddema vervalst zou hebben. Bovendien kon Hiddema aantonen dat Van B. nog geen cliënte van hem was op het moment dat de dagboeken door een medegevangene naar buiten werd gesmokkeld. Het feit dat Van B. haar uitlatingen herriep, was voor de uitgever en Lempereur geen aanleiding het boek aan te passen. De Amsterdamse rechtbank weigerde vooraf in te grijpen in de vrijheid van meningsuiting, zodat het boek vanaf vandaag in de winkels ligt.