Beroep van bank tegen STE niet ontvankelijk

AMSTERDAM, 16 OKT. Het beroep van de bank ABN Amro tegen de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) over inzage in de effectenrekeningen, is niet in behandeling genomen. Daarmee blijft onduidelijkheid bestaan over de vraag hoe ver de bevoegdheden van de STE reiken bij het onderzoek naar misbruik van voorwetenschap.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft gisteren bekendgemaakt, dat ABN Amro niet-ontvankelijk is verklaard. Het beroep van de bank had namelijk betrekking op de nu buiten werking gestelde Wet Toezicht Effectenverkeer van 1991. Inmiddels is met ingang van 31 december 1995 een nieuwe WTE van kracht geworden.

“Er is geen uitspraak gedaan”, concludeerde de woordvoerster van de STE. Ook de nieuwe wet over het toezicht op het effectenverkeer roept vragen op. “Als zich een volgende affaire aandoet, dan bestaat de kans dat er een nieuwe procedure bij het college gevolgd moet worden.” De ABN Amro wilde geen commentaar geven, omdat de gegevens bestudeerd worden.

Ook het college zelf zet vraagtekens bij de nieuwe wet. “Blijkens een bepaald artikel kan ook onder die wet de verplichting rusten inzage te verlenen. Daarbij kan opnieuw de vraag rijzen hoever die verplichting strekt”, aldus het orgaan in zijn schriftelijke verklaring.

STE wilde vorig jaar vooral de rekeningen zien die betrekking hadden op de voorkenniszaak rond BolsWessanen. ABN Amro spande daarop bij dat college een kort geding aan tegen de STE, naar eigen zeggen uit angst met de Nederlandse privacy-wetgeving in aanvaring te komen als te gemakkelijk gegevens over privé-personen aan een toezichthouder worden verstrekt.

Met het vonnis van het college in november vorig jaar werden de mogelijkheden van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) om bij banken diepgaand onderzoek te doen naar beurshandel met voorkennis ingeperkt.

De bank werd in de “voorlopige” uitspraak weliswaar verplicht alle gegevens van de geldrekening te tonen van de klanten die zelf verdachte effectentransacties hebben verricht, maar hoefde niet verder te gaan dat dat.

De STE wilde eveneens de mogelijkheid hebben om geldrekeningen van andere klanten te zien. Dan kan de toezichthouder namelijk proberen na te gaan of degene die de transactie heeft uitgevoerd mogelijk optreedt als stroman.