Arafat wil patrouilles van Amerikaanse militairen in Hebron

JERICHO/WASHINGTON, 16 OKT. De Palestijnse president, Yasser Arafat, heeft gisteren voorgesteld dat Amerikaanse militairen in Hebron komen patrouilleren om de veiligheid van de joodse kolonisten daar te garanderen. Zowel Israel als de Verenigde Staten hebben Arafats suggestie echter onmiddellijk van de hand gewezen.

Israel stemde er vorig jaar mee in om een aantal steden op de Westelijke Jordaanoever, waaronder Hebron, aan de Palestijnse bestuursautonomie over te dragen. De Israelische premier Netanyahu, die in mei werd gekozen, heeft die overdracht echter uitgesteld omdat hij aanvullende veiligheidsgaranties wil voor de ongeveer 450 joodse kolonisten die in Hebron wonen.

Op een persconferentie in Jericho tijdens een ontmoeting met de Jordaanse koning, Hussein, zei Arafat gisteren: “Ze (Israel red.) hebben het altijd maar over veiligheid, veiligheid. Ik heb tegen ze gezegd: oké, als jullie de gezamenlijke mobiele eenheden (van Israel en de Palestijnse bestuursautonomie red.) niet vertrouwen en dat vertrouwen ook niet hebben in jullie en onze soldaten, oké, waarom doen jullie dan niet op een internationale aanwezigheid met deelname van het Amerikaanse leger?”

Een woordvoerder van Netanyahu zei gisteren dat een militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten in Hebron niet zonder gevaar is voor de betrokken Amerikaanse soldaten. “Ik betwijfel ten zeerste of het naar huis vervoeren van Amerikaanse militairen in lijkenzakken het vredesproces bevordert”, aldus de woordvoerder. De Amerikaanse minister van Defensie, Perry, zei in een reactie op Arafats opmerkingen dat een militaire aanwezigheid van de VS in Hebron “niet aan de orde is”. Volgens Israelische regeringsfunctionarissen is overigens sprake van vooruitgang bij het overleg met de bestuursautonomie over Hebron. (AP, AFP, Reuter)