AC Milan streeft naar beursgang

ROME, 16 OKT. Het bestuur van AC Milan wil de club op de beurs laten noteren, in principe in Milaan, maar als daar problemen rijzen, dan op een beurs in het buitenland. Directeur A. Galliani heeft tegen de Corriere della Sera gezegd dat het de bedoeling is volgend najaar naar de beurs te gaan. De banken Rothschild en Lehman Brothers is gevraagd de waarde van de club vast te stellen.

Volgens ruwe schattingen in de Italiaanse pers is Milan vierhonderd miljard lire waard, ongeveer 460 miljoen gulden. Door het Bosman-arrest is het moeilijk de precieze waarde vast te stellen van de selectie, waarin gerenommeerde spelers zitten als George Weah, Paolo Maldini en Roberto Baggio. Voetbalclubs krijgen niet langer meer grote transfersommen voor een sterspeler wanneer diens contract is afgelopen.

De beursgang is mogelijk na een kabinetsdecreet van vorige maand. Voorheen hadden clubs in het Italiaanse betaalde voetbal enkele fiscale voordelen, op voorwaarde dat zij zonder winstoogmerk opereerden. Het decreet maakt het mogelijk dat clubs zich organiseren als een bedrijf dat winst wil maken.

De Milanese beurscommissie stelt als voorwaarde voor notering aan de beurs dat het betrokken bedrijf drie jaar achter elkaar winst heeft gemaakt. Milan zit diep in het rood. In het seizoen 1993-'94 leed de club van mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi een verlies van 4,6 miljard lire, volgens de huidige koers ruim vijf miljoen gulden. Het seizoen daarna daalde het verlies iets, naar 4,4 miljard lire. De cijfers over afgelopen seizoen zullen eind deze maand bekend worden gemaakt. Galliani heeft al gezegd dat de club opnieuw “diep in het rood” zal zitten.

“Als de Italiaanse beurs vasthoudt aan bepaalde verplichtingen, zullen we regelen dat onze aandelen in het buitenland worden genoteerd”, zei Galliani. Het modehuis Gucci heeft eerder zo'n stap gezet. Het bedrijf werd in Milaan geweerd maar ging wel succesvol naar de beurs van New York.

Behalve AC Milan zouden ook Juventus, Inter, Napoli en Bologna geïnteresseerd zijn in een beursgang. Financiële analisten zeggen dat aandelen in voetbalclubs bijzonder populair zouden zijn bij het Italiaanse publiek, al zouden institutionele beleggers waarschijnlijk kritischer willen kijken naar de boeken. Clubs als Milan, Juventus en Inter hebben overal in Italië supportersverenigingen.