Aandeel KLM sterk op matig gestemde beurs

AMSTERDAM, 16 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs deden de meeste aandelen vanmorgen een stap terug. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 0,92 punten op 591,53 punten.

KLM was vanmorgen een van de uitschieters met een vooruitgang van 1,40 gulden op precies 44 gulden. Belangrijkste oorzaak daarvoor zijn geruchten dat het luchtvaartbedrijf eigen aandelen wil inkopen.

Het aandeel Océ van der Grinten boekte vanmorgen een forse koerswinst. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur 3,80 gulden hoger op precies 197 gulden. De fabrikant van kopieermachines en printers maakte vanmorgen bekend dat de netto winst in het derde kwartaal van dit jaar is gestegen met 71 procent tot 38,9 miljoen gulden.

Ook Hunter Douglas deed het goed met een winst van twee gulden op 130 gulden. Uitzendconcern Randstad was juist erg zwak met een verlies van 3 gulden op 144 gulden.

Ook KNP BT deed het niet goed. Het aandeel verloor 70 cent op 39,40. De Zweedse Stora-groep zou belangstelling hebben voor het onderdeel KNP Leykam, dat KNP BT in de etalage heeft gezet. KNP weigerde vanmorgen commentaar te geven op dit bericht.

Philips verloor in de loop van de ochtend 70 cent op 61,20 gulden en Koninklijke Olie 90 cent op 284,60 gulden. Ook de meeste kleinere aandelen verloren terrein. Tot schokkende verschuivingen in deze sector kwam het niet. Op obligatiemarkt moesten de koersen iets omlaag.

Veel beleggers keken vanmorgen de kat uit de boom. Dat veel noteringen wat wegzakten was volgens handelaren vooral te wijten aan de invloed van de optiebeurs. Vrijdag is expiratiedag en “het zou voor de handelaren wel prettig zijn als dan het indexpeil iets gezakt is”.

De dollar en het pond sterling zijn vanmorgen op de Europese valutamarkten verder gestegen. Handelaren zien daarvoor als belangrijkste oorzaak de twijfel over de hardheid van de in 1999 te introduceren Europese munteenheid euro.

De dollar noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7284 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,7275 gisteren. De dollarhandel was in afwachting van de later op de dag te publiceren cijfers over de consumentenprijzen in de Verenigde Staten. Het pond sterling, dat gisteren al een koerswinst boekte van 2,5 cent, ging verder omhoog van 2,7340 gulden naar 2,7390.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York waren de koersbewegingen gisteren heftig. Uiteindelijk sloot het Dow-Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen 5,22 punten onder het recordslot van maandag, op 6004,78 punten.

Kort na opening van de handel vervolgde de Dow Jones-index zijn opmars van de laatste twee dagen. Wall Street ondervond steun van goede cijfers over het derde kwartaal van onder meer autofabrikant General Motors, chipproducent Intel en de fabrikant van landbouwmachines Caterpillar. De Dow Jones boekte een winst van maximaal 33 punten, maar viel later op de dag terug.

TOKIO De effectenbeurs in Japan deed een stap terug na de flinke koersstijgingen van dinsdag. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen daalde daardoor met 32,74 punten (0,15 procent) tot 21.397,19. De omzet kwam uit op ongeveer 300 miljoen aandelen.