Zalm: alleen leden EMS bij euromunt

LUXEMBURG, 15 OKT. Landen die geen deel uitmaken van het Europees Monetair Stelsel (EMS), kunnen volgens minister van Financiën Gerrit Zalm niet deelnemen aan de toekomstige Europese munt euro.

“Het is niet zo dat je zonder lid te zijn geweest van het wisselkoersmechanisme aan de euro kunt deelnemen”, aldus Zalm gisteren na een vergadering met zijn Europese collega's in Luxemburg. Zijn Duitse collega Waigel liet zich afgelopen weekeinde, na toetreding van Finland tot het EMS, al in soortgelijke bewoordingen uit.

Eén van de criteria voor invoering van de euro is het hanteren van stabiele wisselkoersen gedurende twee jaar. Het Verdrag van Maastricht vermeldt niets over een verplichte deelname aan het EMS. Europees comissaris voor Monetaire Zaken De Silguy houdt zich aan deze interpretatie.

Voor hem is een rapportage van de Europese Commissie in 1998 over de kandidaten voor deelname aan de euro echter van groter belang, zo zei hij.

Strikte naleving van het principe van Zalm zou er toe leiden dat Zweden, Italië en ook Groot-Brittannië de euro niet kunnen invoeren. De Britten en de Italianen stapten in september 1992 uit het EMS. De Zweden traden bij hun toetreding tot de Europese Unie in 1995 niet toe tot het wisselkoersmechanisme.

Finland trad afgelopen weekeinde toe tot het EMS. Italië dringt ook aan op lidmaatschap. Zij kunnen echter geen twee jaar lid zijn alvorens de beslissing over kwalificatie voor de euro valt. Volgens Zalm ontstaat er daardoor een “tussencategorie” die zich wel kan kwalificeren. “Dat hangt echter van de stabiliteit van de koers en de situatie op dat moment af.”

In Zweden is na de toetreding van Finland tot het EMS de druk op de regering toegenomen het Finse voorbeeld te volgen. De vice-voorzitter van de oppositionele conservatieve partij, Lars Tobisson, riep de sociaaldemocratische regering op de beslissende stappen te zetten naar toetreding van de kroon tot het EMS. Minister van financiën Erik Asbrink verklaarde zondag dat Zweden in 1997 over toetreding tot de Europese muntunie zal besluiten. Volgens de vice-president van de Zweedse centrale bank, Lars Heikensten, is een eventueel lidmaatschap van het EMS niet aan de orde. “Deelname vereist een periode van stabiliteit in de economie en ook is brede steun van de bevolking nodig.” De Finse markka beleefde gisteren na toetreding tot het EMS meteen een lichte koersstijging. (ANP, DPA)