Woede om besluit Hof in zedenzaak; Stakingen België na afzetten rechter

BRUSSEL, 15 OKT. In België zijn spontane stakingen uitgebroken uit protest tegen het besluit van het Hof van Cassatie om onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte het onderzoek naar kinderontvoerder Marc Dutroux te ontnemen.

De chauffeurs van de Waalse busmaatschappij TEC zijn vandaag niet uitgereden. Het spoorwegpersoneel in Brussel, Luik en enkele andere Waalse steden onderbrak het werk voor een half uur.

In Nijvel trokken buschauffeurs op naar het justitiepaleis. Werknemers van autofabrikant Volkswagen gingen gisteravond al in staking en trokken vanmorgen naar het ministerie van Justitie in Brussel. Demonstranten brachten de nacht door op de trappen van justitiegebouwen in Brussel en Antwerpen.

Het Hof van Cassatie, het hoogste rechtscollege in België, oordeelde gisteren dat Connerotte het onderzoek naar verdwenen en vermoorde meisjes niet mag voortzetten omdat hij de schijn van partijdigheid heeft gewekt. Het onderzoek blijft wel in het arrondissement Neufchâteau. Volgens het Hof van Cassatie heeft Connerotte “vastgestelde vooringenomenheid” aan de dag gelegd door een spaghettifeest, een benefietavond voor twee slachtoffers van Dutroux die werden bevrijd, bij te wonen. De advocaten van Dutroux en van medeverdachte Jean-Michel Nihoul hadden geëist dat het Hof van Cassatie de onderzoeksrechter van de zaak zou afhalen.

'Moordenaars, moordenaars', scandeerden betogers voor het Brusselse Paleis van Justitie toen gistermiddag de uitspraak bekend werd. Ook politici reageerden verontwaardigd. Premier Dehaene liet in een mededeling weten dat het arrest gerespecteerd moet worden en dat het onderzoek in niets “gestremd” mag worden.

Procureur-generaal Eliane Liekendael had vorige week geadviseerd ook procureur Michel Bourlet, die net als Connerotte is uitgegroeid tot een volksheld en ook op het spaghettifeest was, van het onderzoek zou worden afgehaald. Maar het Hof heeft de procureur op dit punt niet gevolgd. Een collega van Connerotte, Jacques Langlois, zal het onderzoek in Neufchâteau voortzetten. Minister van Justitie Stefaan de Clerck heeft voorgesteld dat Langlois de steun krijgt van een tweede onderzoeksrechter. Premier Dehaene steunt dit initiatief. De Clerck sluit niet uit dat Connerotte een rol kan blijven spelen in een van de afgeleide dossiers in de zaak-Dutroux, die zich heeft vertakt naar autozwendel en seksfeesten. Connerotte zelf legde gisteren, nog vóór de uitspraak van het Hof, een korte verklaring af waarin hij stelde dat het onderzoek “in dezelfde geest wordt voortgezet”. Ouders van drie verdwenen meisjes willen verzet aantekenen tegen het besluit van het Hof, volgens juristen een zeer uitzonderlijke procedure.