Windt enige debutant in hockeyselectie

BUNNIK, 15 OKT. Een nieuwe speelstijl, een nieuwe uitdaging en een nieuw gezicht. Bondscoach Roelant Oltmans van de Nederlandse hockeyploeg presenteerde gisteren zijn op vijf plaatsen gewijzigde selectie, maar kon niet nalaten even achterom te kijken. “We hebben geschiedenis geschreven, maar kunnen en mogen daar niet te lang bij blijven stilstaan. Onze blik is op de toekomst gericht.”

Oltmans maakte op het bondsbureau in Bunnik de namen van zestien spelers bekend die van 7 tot en met 15 december deelnemen aan de strijd om de Champions Trophy in Madras. De olympisch kampioen begint het toernooi in India tegen wereldkampioen Pakistan. In 1982 won Nederland voor het laatst het jaarlijkse treffen tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld.

Het afscheid van routiniers Bovelander, Delissen, Crucq en Van den Honert heeft de weg vrijgemaakt voor een lichting die de afgelopen jaren al eens deel uitmaakte van de nationale ploeg, maar op cruciale momenten afviel. Onder hen spelers als Bree (Pinoké), Buma (HCKZ), Eikelboom (Amsterdam) en Van Heeswijk (Oranje Zwart).

Opvallendste naam is die van debutant Peter Windt. De 21-jarige verdedigende middenvelder verruilde vorig jaar Hattem voor landskampioen Amsterdam. Leo Klein Gebbink ontbreekt in de selectie. De middenvelder van Tilburg scheurde zaterdag een hamstring.

HGC'er Veen volgt clubgenoot Delissen op als aanvoerder van Oranje. Met die keuze ging Oltmans voorbij aan doelman Jansen, met 32 jaar de veteraan van de ploeg, en Brinkman, met 233 interlands de meest ervaren man van het gezelschap. Oltmans: “Dat de oudste of de meest ervaren speler per definitie de aanvoerdersband overneemt, is ambtenarentheorie.”

Bram Lomans is aangewezen als de nieuwe strafcornerspecialist en daarmee opvolger van het gevreesde duo Bovelander-Van den Honert. De HGC-speler vervulde bij de Olympische Spelen met succes de rol van pinchhitter.

De groep van zestien vormt de kern van de ploeg die over twee jaar actief zal zijn bij het WK in Utrecht. Het toernooi om de Champions Trophy benut Oltmans vooral om nieuwelingen in te passen. Daarnaast wil de coach experimenteren met een nieuwe speelstijl. Het afschaffen van de buitenspelregel vergt andere oplossingen, aldus Oltmans. Een nog snellere bezetting van de flanken en de posities op het middenveld, luidt zijn parool. Bovendien overweegt hij om strakkere mandekking toe te passen.

De volledige selectie: Brinkman, Eikelboom, Windt (Amsterdam), Jazet, De Nooijer, Van Wijk (Bloemendaal), Delmee, Jansen (Den Bosch), Buma (HCKZ), Van Pelt (HDM), Lomans, Van Meer, Veen, Vogels (HGC), Bree (Pinoké), Van Heeswijk (Oranje Zwart).