Strijd om kamerzetel splijt Franse politiek

PARIJS, 15 OKT. Bij de gevestigde Franse politieke partijen is commotie ontstaan na de voor hen schokkende uitslag van tussentijdse verkiezingen voor een Kamerzetel in Zuid-Frankrijk. Grote winnaars waren de twee 'anti-Europa' kandidaten, een communist en een lid van het extreem rechtse Front National.

De radicale socialist Bernard Kouchner, wiens kandidatuur voor de Kamerzetel van Gardanne (tussen Marseille en Aix-en-Provence) gesteund werd door de socialisten, adviseerde zijn kiezers na de teleurstellende eerste ronde van zondag bij de beslissende tweede ronde op de communistische kandidaat te stemmen. De Parti Socialiste van Lionel Jospin blijkt hem in de eerste ronde nauwelijks te hebben gesteund en wordt mede aansprakelijk gesteld voor dit echec van niet-communistisch links.

De twee regeringspartijen, Chiracs RPR en de liberale UDF, weigeren hun kiezers een stemadvies te geven. Daarmee laten zij de weg vrij voor alle rechtse stemmers om hun steun te geven aan de enige andere overblijvende kandidaat, die van het extreem rechtse Front National.

Namens partijleider (en premier) Alain Juppé verklaarde een RPR-bestuurder dat hij neo-gaullisten niet aanraadt op het FN te stemmen, maar zeker niet op de communisten, die de regeringspolitiek niet steunen. Bij het UDF werd gezegd dat men de aanhangers niet kon raden hoe “tussen de pest en de cholera” te kiezen.

De verkiezingen waren nodig nadat de zittende afgevaardigde (en nu nog Europarlementariër) Bernard Tapie wegens faillissement zijn zetel in de Assemblée Nationale had verloren. Hij versloeg in '93 zowel Front National als de communisten in het door werkloosheid geteisterde district. Zondag kreeg de communistische burgemeester van het stadje Gardanne in de eerste ronde (opkomst 41 procent) de meeste stemmen: 38 procent. Tweede werd de FN-kandidaat die 27 procent haalde. De enige landelijk bekende kandidaat, oud-minister van Gezondheid en Humanitaire Bijstand Bernard Kouchner, werd vierde (13 procent).