Spoedberaad over olie

ROTTERDAM, 15 OKT. De prijzen voor huisbrandolie, dieselolie en ruwe olie zijn de laatste weken zo sterk gestegen dat een groep Congresleden in Washington gisteren sterk bij de regering heeft aangedrongen op het aanspreken van de strategische oliereserves.

Minister van energiezaken, Hazel O'Leary, heeft oliemaatschappijen uitgenodigd voor spoedberaad.

Vooral een geringe aanvoer van olieprodukten op de Amerikaanse markt, door problemen met raffinaderijen en uitstel van de olie-export uit Irak, dreef de prijs voor ruwe olie op de termijnmarkt in New York gisteren op tot het hoogste niveau sinds het begin van de Golfoorlog in 1991. Na een middagnotering van 25,68 dollar per vat lichte Amerikaanse olie, sloot de prijs gistermiddag op 25,62, een stijging van 96 dollarcent.

De prijs van huisbrandolie steeg met 2,64 dollarcent tot 74,07 dollar per gallon (3,8 liter).

Handelaren verwachten een verdere prijsstijging. Vorige winter was de gemiddelde prijs voor huisbrandolie, waarvan 12 procent van de Amerikaanse huishoudens voor hun verwarming afhankelijk zijn, 96,6 dollarcent per gallon.

Nu de Amerikanen hun olietanks voor de winter willen vullen bij een krappe aanvoer, wordt al op een stijging tot 1,10 dollar per gallon gerekend.

Ook in Europa zijn de prijzen voor ruwe olie, diesel en huisbrandolie sterk opgelopen. In Londen werd gisteren een slotnotering van 24,86 dollar per vat Noordzee-olie bereikt. Voor gasolie, waarvan diesel en huisbrandolie worden gemaakt, schommelt de notering rondom 240 dollar per ton, 80 dollar meer dan in mei dit jaar.