Smit Trafo doet fabriek van de hand

Niet bekend

Nog maar twee weken geleden had Smit Trafo besloten de verliesgevende fabriek te sluiten en de 120 personeelsleden te ontslaan.

Definitieve overeenstemming over de verkoop zal er uiterlijk op 15 januari zijn. Directeur ir. M. van der Veen verwacht echter dat de zaak “binnen enkele weken” rond is. De transactie omvat de produktiemiddelen en een groot deel van de aanwezige grondstoffen. De tot nu nog onbekende koper zal ook het huurcontract van de gebouwen overnemen. Buiten de overeenkomst valt de voorraad gereed produkt en de bestaande orderportefeuille.

Al in produktie genomen orders voor transformatoren zullen nog in Charleston worden uitgevoerd. De overige Amerikaanse orders zullen, met instemming van de opdrachtgevers, vanuit de vestiging in Nijmegen worden geleverd. Een aantal opdrachtgevers heeft hier al mee ingestemd. Smit Trafo verwacht dat de koper het merendeel van het huidige personeelsbestand in dienst zal nemen. Wel zullen zij eerst opnieuw moeten solliciteren. “Dit is voor ons een belangrijk aspect van de overeenkomst”, aldus Van der Veen. “Het is van belang voor onze goede naam in de Verenigde Staten.”

In de toekomst zal Smit Transformatoren de Noord-Amerikaanse markt vanuit haar vestiging in Nijmegen blijven bedienen. Zij heeft een sterk verkoopnet in de VS, bovendien zal een nieuw opgericht verkoopkantoor in de VS binnenkort operationeel zijn. Begin oktober bracht Smit Transformatoren zijn jaarverslag over 1995 uit. Daarin kondigde het bedrijf de verkoop van het Amerikaanse bedrijf aan. Bij het jaarverslag was een brief gevoegd waarin de onderneming vroeg de aangekondigde verkoop als ongeschreven te beschouwen.

Eerder, eind september, maakte de onderneming bekend de zwaar verlieslijdende fabriek te zullen sluiten. In de jaarrekening was al rekening gehouden met de liquidatie van de onderneming. “Het bedrag van de verkoop ligt in ieder geval hoger dan het bedrag waarvoor het Amerikaanse bedrijf nog in de boeken stond”, aldus Van der Veen.

De vorige directie dacht met de aankoop van de fabriek in Charleston een gouden greep gedaan te hebben. Het nieuwe managment, onder leiding van oud-Fokker topman Van der Veen, besloot dat Smit Trafo het catastrofale verlies van de Amerikaanse vestiging niet meer kon dragen. Directe sluiting leek toen de enige optie. Eerder dit jaar werd er toch weer onderhandeld over verkoop, maar dat mislukte.