Serviërs Bosnië blijven streven naar afscheiding

SARAJEVO, 15 OKT. Afscheiding van Bosnië blijft de belangrijkste prioriteit van de Bosnische Serviërs. Dat heeft gisteren Aleksa Buha, leider van de toonaangevende partij in de Servische Republiek in Bosnië, gisteren duidelijk gemaakt.

De voorzitter van de SDS (de tot voor kort door Radovan Karadzic geleide Servische Democratische Partij) zei dat zijn partij zal blijven streven naar de eenwording van de Servische Republiek (in Bosnië) met het buurland Servië. Hij maakte tevens duidelijk dat dreigementen en voorwaarden van de internationale gemeenschap, die erop wijst dat het vredesakkoord van Dayton elke aantasting van de territoriale integriteit van Bosnië uitsluit, geen indruk zullen maken op de Serviërs. De internationale gemeenschap heeft gedreigd de Bosnische Serviërs geld voor de wederopbouw te onthouden als ze zich niet loyaal tonen aan de Bosnische eenheidstaat.

Momcoli Krajisnik, de Bosnische Serviër die deel uitmaakt van het uit een Serviër, een Kroaat en een moslim bestaande staatspresidium van Bosnië, heeft gisteren in Sarajevo van de Ameriaanse gezant John Kornblum en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel te horen gekregen dat hij zijn zetel in het staatspresidium moet innemen en dat hij de eed van trouw aan de Bosnische grondwet moet afleggen. Ook Colim Murphy, de woordvoerder van 'vredescoördinator' Carl Bildt, deed gisteren een beroep op Krajisnik “zich presidentieel te gedragen” en aan het werk van het staatspresidium deel te nemen. “In plaats daarvan zien we president Krajisnik door zijdeuren binnenkomen, na te zijn uitgenodigd de hoofdingang te nemen. Hij zoekt in het halfduister naar de lichtknop en tast naar zijn rechtmatige stoel”, aldus Murphy.

De Europese Veiligheidsorganisatie OVSE heeft gisteren de regering in Sarajevo beschuldigd van het onrechtmatig aanhouden van politieke tegenstanders. OVSE-woordvoerder David Foley meldde dat zondag door Bosnische regeringssoldaten achttien mensen zijn gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden. Dertien van hen zijn inmiddels vrijgelaten, de anderen blijven ten minste dertig dagen vastzitten. Volgens Foley ging het bij de aanhoudingen om aanhangers van Fikret Abdic, de moslim-rebel die tijdens de oorlog voor de autonomie van de regio Bihac heeft geijverd en die door het regeringsleger uiteindelijk werd verslagen en verdreven. Abdic, die van hoogverraad wordt beschuldigd, nam onlangs zonder succes deel aan de Bosnische presidentsverkiezingen. Als hij zich in Bosnië vertoont, kan hij worden gearresteerd.

Volgens Foley zijn de arrestaties in strijd met de afspraken die met de partijen in Bosnië zijn gemaakt. Daarbij hebben die partijen beloofd geen vermoedelijke oorlogsmisdadigers te arresteren die niet door het in Den Haag gevestigde VN-tribunaal in staat van beschuldiging zijn gesteld. (Reuter, AP)