Scandinavische landen bestrijden motorbendes

KOPENHAGEN, 15 OKT. De Deense en Noorse politie zullen de grensbewaking opvoeren in een poging het geweld te beteugelen tussen de Hell's Angels en de Bandidos, twee motorbendes die elkaar sinds twee jaar bestrijden. Tot strengere grenscontroles is besloten nadat twee weken geleden bij een aanslag met een antitankgranaat op een clubhuis van de Hell's Angels twee mensen omkwamen.

“De wet staat toe dat mensen om veiligheidsredenen de toegang tot het land wordt geweigerd”, aldus een woordvoerder van de Deense politie. “Daar hebben we de politie in de grensdistricten nog eens nadrukkelijk op gewezen.” De politie moet wel steeds de gronden voor een weigering aangeven. Lidmaatschap van een van de motorbendes is voldoende. Tot nu toe werd de wet voornamelijk toegepast in verband met voetbalvandalisme. Vorige week besloot de Deense regering ook al clubhuizen in woongebieden te sluiten. Noorwegen, Zweden en Finland onderzoeken of ze zo'n verbod zullen overnemen. Vrijdag besloten de ministers van Justitie van de vier Scandinavische landen in Kopenhagen tot nauwere samenwerking om het geweld van de motorbendes te bestrijden. (Reuter)