Ortega aan kop in verkiezingsrace

MANAGUA, 15 OKT. De Sandinistische leider en ex-president Daniel Ortega staat in de verkiezingsrace om het presidentschap van Nicaragua volgens een peiling voor het eerst aan kop. Volgens het onafhankelijke Onderzoeksinstituut voor Communicatie zou hij 36.7 procent van de stemmen krijgen, tegen 33.9 procent voor de rechtse populist Arnoldo Aleman.

De verkiezingen in Nicaragua worden komende zondag gehouden. Volgens een andere peiling, van het Amerikaanse Gallup-instituut, heeft Aleman een lichte voorsprong op Ortega. Volgens die peiling zou de verhouding 40.5 procent voor Aleman en 37.9 procent voor Ortega zijn. “Wij voorspellen dat Aleman wint, maar we denken dat Ortega ook een kans maakt”, aldus het hoofd van Gallup in Costa Rica. Enkele maanden geleden lag Aleman nog ver voor op Ortega, maar door zijn campagne waarin hij onderstreept dat hij niet meer de revolutionaire Marxist is die Nicaragua van 1979 tot 1990 regeerde, is zijn aanhang gegroeid. Ortega presenteert zich als een gematigde sociaal-democraat en voorstander van de vrije-markteconomie. (Reuter)