Onderzoek naar Franse communisten

PARIJS, 15 OKT. Ook de Franse communisten worden er van verdacht steekpenningen te hebben aangenomen. Gisteren werd bekend dat tegen de huidige en de vorige partijleider, Robert Hue en Georges Marchais, gerechtelijke vooronderzoeken zijn ingesteld. Kopstukken van de twee rechtse regeringspartijen en twee andere linkse oppositiepartijen zijn al langer verwikkeld in soortgelijke zaken.

Hue ontkent in alle toonaarden dat zijn partij geld heeft aangenomen van het bedrijfsleven. “Dit is een bewuste aanval op de communistische partij. Omdat wij altijd de dictatuur van Koning Geld aanvallen, heeft men het nu op ons gemunt.” Het partijblad L'Humanité sprak vanmorgen van “onaanvaardbare leugens en verzinsels”.

Volgens hardnekkig geruchten die al maanden circuleren, zou justitie ook bij de communisten een heel ondergronds financieringssysteem op het spoor zijn gekomen. Gemeenten met een links stadsbestuur zouden bij het gunnen van watercontracten miljoenen francs hebben gevraagd (en gekregen) van bedrijven zoals de Compagnie Générale des Eaux. Met name het nu opgeheven adviesbureau Gifco zou daarbij een sleutelrol hebben gespeeld. Een deel van de smeergelden kwam direct ten goede aan de communistische partij. Andere partijen hebben jarenlang een zelfde systeem gebruikt om de partijkas te spekken.

De justitiële stappen tegen Hue, Marchais en de penningmeester van de Parti Communiste Français (PCF), hebben ook buiten de kring van de communisten voor een schok gezorgd. Nog nooit werd de hoogste leiding van een partij direct verantwoordelijk gesteld voor illegale methoden van financiering. Bij de Parti Socialiste, die de campagne voor de herverkiezing van president Mitterrand op dubieuze wijze financierde, werd de toenmalige penningmeester Henri Emmanuelli in rechte aansprakelijk gesteld. Hij is diverse malen veroordeeld maar wacht op berechting in hoger beroep.

Deze week werd bekend dat Jean-François Baylet, de voorzitter van de Radicale Socialisten, in een gerechtelijke procedure is verwikkeld wegens misbruik van bedrijfseigendommen. Hij is een krantenmagnaat in het zuidwesten van Frankrijk. Ook Jean-Fran¢ois Mancel, de secretaris-generaal (tweede man) van de regerende RPR van president Chirac en premier Juppé, is als president van het departementaal bestuur in de Oise (ten noorden van Parijs) opnieuw in aanraking met de justitie gekomen. Hij zou overheidsgeld hebben gebruikt voor partijdoeleinden. Tegen de andere regeringspartij, de UDF, lopen ook nog diverse rechtszaken waarbij ingewikkelde buitenlandse financiële netwerken zouden zijn gebruikt. De regering belemmert, volgens een groep rechters van instructie, het onderzoek in dergelijke affaires.