Koeman in Barcelona met applaus begroet

BARCELONA, 15 OKT. De spelersbus van Feyenoord had gistermiddag oponthoud op het vliegveld van Barcelona. Het wachten was op Ronald Koeman die in de aankomsthal met applaus werd begroet en meteen een groot aantal microfoons onder zijn neus kreeg gedrukt. Er was in de chaos geen doorkomen aan voor de verdediger en uiteindelijk moest hij door de politie worden ontzet.

Koeman is even terug in de stad waar hij “zes fantastische jaren” bij FC Barcelona doorbracht. De tweede club van de stad, Espanyol, is vanavond in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegenstander van Feyenoord.

Koeman heeft nog nooit verloren van Espanyol. Hij schat dat hij met Barcelona zo'n acht keer tegen de stadgenoot heeft gespeeld. Alleen in het eerste Spaanse jaar van Koeman speelde Espanyol niet in de Primera División. “Ik zal zeker niet met gejuich worden ontvangen”, blikte de kalme Koeman vooruit. “Want ik heb bij de vijand gespeeld. Maar ik heb me in die jaren niet zodanig gedragen dat ik bang hoef te zijn voor erge dingen.”

Espanyol (van 1900) heeft een veel kleinere aanhang dan FC Barcelona, maar wel een zeer fanatieke. De blauw-witte supporters delen de liefde voor hun club, maar zijn politiek verdeeld. Bij thuiswedstrijden staat achter één van de doelen een groep extreem-rechtse fans, die met Spaanse vlaggen zwaait en Spaanse leuzen roept. Deze Brigadas Blanquiazules houden de herinnering aan vroeger levend. De club koos tijdens de burgeroorlog in de jaren dertig tussen de nationalisten en communisten onverbiddelijk de zijde van Franco en het centrale gezag in Madrid. In die tijd speelde Espanyol ook geheel in het zwart, de kleur van het fascisme.

Tegenwoordig zijn, zo heeft een onderzoek uitgewezen, de meeste fans pro-Catalaans en voorstander van zelfbestuur van de deelprovincie. Daarom veranderde de club twee jaar geleden officieel de naam van het Spaanse Español in het Catalaanse Espanyol. Toch zijn er nog overal beeltenissen met de oude spelling te vinden, zelfs op de gevel van stadion Sarrià. Het Espanyol-bestuur zegt echter het besmette verleden zo snel mogelijk te willen vergeten. Zo herinnert niets bij de club aan de bekerwinst van 1940. Er hangen geen foto's van dat succes in de catacomben en in de beschreven historie is er ook geen vermelding.

Toch won de club slechts twee keer de nationale beker. Espanyol was nog nooit landskampioen, maar behoort wel tot de oude drijvende krachten van het Spaanse voetbal. De vereniging was een van de oprichters van de voetballiga. Hét hoogtepunt uit de clubgeschiedenis was in 1988 het bereiken van de UEFA-Cupfinale, waarin na strafschoppen van het Duitse Bayer Leverkusen werd verloren. De club met de bijnaam los Periquitos, de parkieten, eindigde afgelopen seizoen in Spanje op de vijfde plaats, maar is de competitie nu matig gestart. Uit zeven wedstrijden werden slechts acht punten behaald. In de eerste UEFA-Cupronde ontdeed Espanyol zich met moeite van het Cypriotische Apoel Nicosia (2-2 en 1-0), de club van de toen geblesseerde ex-Feyenoorder Kiprich.

Feyenoord-trainer Arie Haan vindt dat Espanyol op de ranglijst te laag staat gezien de aanwezige kwaliteiten. Hij zag het elftal van zijn 41-jarige collega José Ródenas Carcelen - opvolger van de als voetballer spijkerharde Camacho - met 2-0 van Real Madrid verliezen. “Maar toch heb ik in die wedstrijd kunnen zien waartoe Espanyol in staat is”, zei Haan.

Ronald Koeman herinnert zich Espanyol als een verdedigend spelende ploeg met “een paar snelle jongens voorin”. Aangezien Feyenoord ook niet bijster offensief voetbalt, verwacht de aanvoerder twee duels met weinig doelpunten. “We moeten wel proberen hier te scoren, want ik denk dat Espanyol uit makkelijker speelt dan thuis”, aldus Koeman. Espanyol, dat een basiselftal heeft met meer dan de helft buitenlanders, mist in de eerste wedstrijd tegen Feyenoord de enige echte spits uit de selectie, de Fransman Nicolas Ouédec die in de competitiewedstrijd tegen Bilbao met een spierblessure uitviel.

Feyenoord trainde gisteren na aankomst in Barcelona niet zoals gepland in het stadion van Espanyol, Sarrià. Haan en zijn spelers weken uit naar het trainingscomplex van de tegenstander. Door de enorme regenval stonden grote delen van het veld in het stadion blank. Er werd gevreesd voor afkeuring, maar vanochtend bij de officiële inspectie door UEFA-waarnemer Thompson en de Tsjechische scheidsrechter Krondl bleek het terrein na een redelijk droge nacht bespeelbaar te zijn.

    • Hans Klippus