Keulen laat 'klaagmuur' voor de Dom verwijderen

KEULEN, 15 OKT. De autoriteiten in Keulen hebben de omstreden 'klaagmuur' voor de Dom laten opruimen. Dat heeft de Duitse omroep ARD vandaag gemeld.

De bordkartonnen wand, waarop burgers hun kritiek konden spuien, was de kerkelijke en wereldlijke autoriteiten al tijden een doorn in het oog. Stad en bisdom hebben de muur laten verwijderen omdat het onofficiële monument niet op een openbare plaats stond. De kerkelijke autoriteiten hadden al herhaaldelijk geklaagd omdat de muur op het terrein van de Dom was opgesteld. De 'klaagmuur' begon als persoonlijk protest toen de voormalige leraar en kunstenaar Walter Herrmann in 1989 zijn huurwoning moest verlaten. Hij uitte zijn grieven tegen huisbazen en de gemeente op borden in de voetgangerszone van Keulen.

De muur werd pas echt een trekpleister toen deze begin 1991 naar het plein voor de Dom werd verplaatst. Het protestmonument werd een openbare aanklacht tegen de zojuist begonnen Golfoorlog in Irak. De kerkleiding ergerde zich over het protestmonument op haar stoep omdat de klaagmuur de façade van de dom zou beschadigen. De rechter erkende het recht van de Dom-autoriteiten om alles te verwijderen wat zich op hun grondgebied bevindt. (ANP)