KASJA TEGEN HET PLAFOND

Wie met de tentoonstellingen over Peter en Catharina de Grote in het vooruitzicht iets meer wil weten over de Russische keuken, boft. Zojuist verscheen bij uitgeverij Jan Mets de tweede druk van een bewerking/ vertaling van het in 1861 in St. Petersburg verschenen kookboek 'Een geschenk voor de jonge huisvrouw' van Jelena Molochovets.

Egbert Hartman schreef bij de recepten in dit lees-kookboek interessante en amusante hoofdstukken. Bij een in een reformwinkel gekochte zak boekweitkasja vond ik dit verhaal: 'Kasja was en is misschien nog steeds met bijgeloof omgeven. Het bracht ongeluk als de pap in de oven uit de stenen pot was gerezen of, erger nog, als de pot was gebarsten. In sommige delen van Rusland werd kasja gebruikt om de oogst te voorspellen. De vader van het gezin nam een volle lepel kasja en gooide die tegen het plafond. Hoe meer pap er aan het plafond bleef plakken, des te beter zou de graanschuur gevuld worden'.

In Rusland wordt kasja (pap) behalve van boekweit ook van haver, gerst, gierst en rijst gemaakt. Voor het volgende recept wordt boekweit gebruikt. Koop in de natuur /reformwinkel een zak lichtgeroosterde 'kasha' en kook die in ongeveer 15 minuten gaar volgens de aanwijzingen op het pak. Voor dit op de Russische keuken geïnspireerde vegetarische gerecht is nodig:

200 gram kasja

750 gram gemengde paddestoelen

enkele gedroogde paddestoelen

1 ui

125 milliliter crème fraîche

1 bosje peterselie

boter

zout en cayennepeper

Week de gedroogde paddestoelen een half uur. Bewaar het weekwater. Bak de gesnipperde ui in een beetje boter zacht en glazig. Bak de schoongeborstelde en in plakken gesneden paddestoelen in een klont boter lichtbruin en knapperig. Roer de gebakken uit erdoor en giet er het gezeefde paddestoelenweekwater bij. Strooi er zout en peper op. Roer de crème fraîche, wat cayennepeper en flink wat fijngehakte peterselie door de kasja. Serveer de hete paddestoelen bij de kasja.

    • Anne Scheepmaker