'Justitie, justitie, een ramp, althans in België'

BRUSSEL, 15 OKT. Het was alsof er twee verschillende zaken-Connerotte werden behandeld, gisteren bij het Hof van Cassatie in Brussel. Binnen boog het hoogste rechtscollege van België zich over de vraag of de populaire onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte partijdigheid kan worden verweten, buiten wogen betogers de geloofwaardigheid van justitie af tegen een bord spaghetti.

“Connerotte, want al de rest is rot”, verwoordde een spandoek de mening van enkele honderden betogers op de trappen van het Brusselse Paleis van Justitie. “Moet Connerotte van het onderzoek worden gehaald alleen omdat hij een bord spaghetti at met slachtoffers van kindermishandeling?” foeterde een moeder met kinderwagen. “Als dat gebeurt, verdwijnt deze zaak in de doofpot, net als de bende van Nijvel of de moord op Cools. Het gaat helemaal niet om dat bord spaghetti - Connerotte zag te veel.”

Op de deur van het Justitiepaleis hingen witte bloemen en teksten als: “Raak niet aan meneer Connerotte, dat is de roep van heel het volk.” En: “Bescherm onze kinderen, niet de schuldigen.” Sommige demonstranten hielden een radio tegen hun oor geklemd. Toen iets vóór vieren bekend werd dat Connerotte het onderzoek wordt ontnomen, ontstond er tumult op de trappen. “Moordenaars” en “magistraten, pedofielen”, gilden de betogers. Onder boegeroep en gefluit gingen vuisten de lucht in. De mensenmassa drong naar voren en duwde tegen de rij agenten die de ingang van het gerechtshof versperde. De rust werd pas hersteld nadat de zus van het verdwenen meisje Loubna Ben Aïssa de menigte met een megafoon tot kalmte had opgeroepen.

Een enkele betoger huilde, terwijl anderen het nieuws via hun zaktelefoon doorbelden of luidkeels commentaar leverden. “Het is walgelijk”, oordeelde een man met in zijn hand een pamflet van 'de schreeuw van de burger'. “Nu zijn we met te weinig om de boel af te breken”, viel zijn buurvrouw bij. “Maar zondag komen we terug en dan wordt de boel hier afgebrand.” Aanstaande zondag organiseren de ouders van verdwenen kinderen in Brussel een mars voor de rechten van het kind. De spoorwegen hebben al aangekondigd dat zij op de dag van de demonstratie voor treinkaartjes vanuit het hele land niet meer dan tien gulden zullen rekenen.

Omstuwd door pers en sympathisanten legde de vader van An Marchal, één van de slachtoffers van Dutroux, op de trappen van het justitiepaleis een verklaring af. “Dit betekent weer een dekseltje op een potje.” Dat was de vrees van alle betogers. “Als een rechter te goed werkt, wordt-ie verwijderd door hooggeplaatsten”, stelde een vrouw uit Brugge. Maar dit keer komen ze er niet mee weg, voorspelde ze fel. “De regering moet vallen als deze zaak niet uitkomt. Dan zal de bevolking de boel kort en klein slaan. Want de politici moeten goed weten dat wij ze hebben gekozen.”