Heidemij gaat fusie aan met kleinere DHV

ROTTERDAM, 15 OKT. Ingenieursbureau Heidemij (6.000 medewerkers) neemt de kleinere concurrent DHV (2.300 personeelsleden) over voor een bedrag van ongeveer 90 miljoen gulden. Dat hebben de twee bedrijven, die van een volledige fusie spreken, vanochtend bekendgemaakt.

Door de overname versterkt Heidemij zijn positie als grootste ingenieursbureau In Nederland, terwijl de nieuwe combinatie naar eigen zeggen een “sprong naar een mondiale positie” wil maken.

De aandelen van Heidemij zijn genoteerd op de Amsterdamse effectenbeurs, terwijl DHV via een stichting in handen is van het personeel. De fusiepartners vinden dat hun werkterreinen goed op elkaar aansluiten en dat een samengaan meer ruimte biedt voor investeringen in nieuwe technologie en voor het aanpakken van grote, complexe projecten. Samen hebben zij een omzet van ruim 1,4 miljard gulden, waarvan de helft buiten Nederland. DHV leed vorig jaar een verlies van ruim 17 miljoen gulden als gevolg van problemen bij vestigingen in Duitsland, Engeland en Spanje.

De Voedingsbond FNV, die de overlegpartner is van Heidemij bij loononderhandelingen, zei vanochtend te vrezen voor banenverlies als gevolg van de bundeling.

Heidemij en DHV zeggen in een vanochtend verspreid persbericht dat de besturen van de twee bedrijven worden samengevoegd (met hoofdkantoor in Arnhem, de huidige vestigingsplaats van Heidemij). De sterke nieuwe positie zal volgens hen bijdragen aan de werkgelegenheid. Waar sprake is van een “bezetting boven de gewenste sterkte” zal de nieuwe combinatie “via natuurlijk verloop en door bevordering van mobiliteit naar individuele oplossingen” zoeken.

Een woordvoerder van de Voedingsbond FNV noemt deze toezegging “uiterst vaag”. De bond is bovendien absoluut niet te spreken over het late tijdstip waarop zij vanochtend is geïnformeerd over de op handen zijn de fusie.

Heidemij en DHV wilden vooruitlopend op een persconferentie vanmiddag geen vragen beantwoorden. De koers van de aandelen Heidemij reageerde vanochtend positief op het nieuws. Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers met 70 cent naar 18,10 gulden.

Heidemij betaalt de overname door de uitgifte van 5,25 miljoen nieuwe aandelen die geplaatst zullen worden bij de Stichting DHV. Heidemij verwacht dat de fusie een positief effect zal hebben op de winst per aandeel (1,45 gulden in 1995), het financiële kengetal waar beleggers scherp op letten.

Heidemij (900 miljoen gulden omzet in 1995, 27 miljoen gulden netto winst) is groot in activiteiten als ruimtelijke planning, rurale infrastructuur, milieu, groen, sport & recreatie en vastgoed informatiesystemen. De kracht van DHV (400 miljoen gulden omzet in 1995) ligt in sectoren als water, infrastructuur, verkeer en transport alsmede industriële huisvesting.