Haarlemse gevangene: betaling euthanasie

DEN HAAG, 15 OKT. Een 34-jarige gedetineerde uit Haarlem wil euthanasie laten plegen omdat hij volgens eigen zeggen ondraaglijk lijdt in de gevangenis. In een kort geding eiste hij gisteren dat de staat een psychiatrisch onderzoek betaalt naar de mogelijkheid om euthanasie te laten plegen.

Een onafhankelijke psychiater moet bepalen of hij voldoet aan de bestaande criteria voor euthanasie. Ook eist de gedetineerde een nieuw onderzoek naar de moord op zijn 28-jarige vriendin, waarvoor hij tot acht jaar cel en tbs is veroordeeld. Hij houdt vol onschuldig te zijn.

Begin vorig jaar achtten de rechtbank en het gerechtshof hem schuldig aan deze moord. Wat de strafzaak betreft, is een uitspraak van de Hoge Raad de laatste hoop van de gedetineerde. Hij wil deze echter niet meer afwachten, maar wenst zo snel mogelijk uit zijn lijden te worden verlost. De man ondernam eerder enkele zelfmoordpogingen, maar werd door snel medisch ingrijpen steeds gered.

De Haarlemse psychiater Chabot hielp eerder een vrouw bij zelfdoding omdat zij ondraaglijk psychisch leed na de dood van haar twee kinderen. Dit was de eerste zaak waarbij hulp bij zelfdoding aan een geestelijk lijdend mens onder bepaalde voorwaarden niet bestraft werd. Wel zijn de criteria voor een dergelijke euthanasie aangescherpt, zo bepaalde de Hoge Raad. Zo moet er sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en moet de medicus een collega raadplegen.

Volgens de landsadvocate voldoet de gedetineerde zeker niet aan de eerste eis. “De strafzaak tegen deze man moet nog voor de Hoge Raad komen en er komt daarbij mogelijk nog een nieuw of aanvullend onderzoek. Dan kun je niet van uitzichtloos spreken”, meent ze. “Ook is niet objectief vast te stellen of hij nu wordt beïnvloed door zijn persoonlijkheidsstoornis en of deze niet te behandelen is.” De president van de rechtbank in Den Haag doet uitspraak op 25 oktober. (ANP)