Goloebjeva blijft kampioene na blunder Van Lith

VUGHT, 15 OKT. Zoja Goloebjeva is gisteren voor de achtste keer wereldkampioene dammen geworden. De speelster uit Letland won gisteren tegen uitdaagster Karen van Lith de vierde en beslissende partij van de derde en laatste set.

Een vergissing in de 34ste zet kostte Karen van Lith na drie uur een schijf en na nog eens bijna drie uur ook de partij. Op de 73ste zet staakte de Nederlandse de strijd. Goloebjeva won de eerste en de derde set met 5-3 en de tweekamp met 2-1 in sets. Van Lith zegevierde in de tweede set met 5-3.

Ton Sijbrands, de coach van Van Lith, toonde zich teleurgesteld over de afloop van de match. “Er is nog nooit een westerse speelster geweest die zo dicht bij een wereldtitel kwam. Goloebjeva heeft alle Oost-Europese speelsters met veel groter verschil verslagen. Dit was echt een gelijkwaardige match.”