Geding om 'verdwenen' kunstwerken

DEN HAAG, 15 OKT. Negentien beeldende kunstenaars hebben een kort geding aangespannen tegen galerie Link in Den Haag omdat de galerie kunstwerken ter waarde van 2,8 miljoen gulden 'administratief zoek' zou hebben gemaakt. Het geding dient morgen voor de Haagse rechtbank. De kunstenaars, onder wie Hans Wap, Dora Dolz en John van 't Slot, eisen dat Link een lijst overlegt waaruit blijkt wat er is gebeurd met hun werken, die zij in consignatie hadden gegeven.

Verder willen zij een voorschot van 280.000 gulden (10 procent van de waarde van hun werken) en een bedrag van 130.000 gulden dat zij nog tegoed zeggen te hebben voor (niet verdwenen) werken die in de eerste helft van dit jaar zijn verkocht of verhuurd.

“De relatie tussen kunstenaar en galerie is er een die gebaseerd is op vertrouwen”, zegt Hans Wap, die nog een kleine 60.000 gulden tegoed zou hebben. “De galerie liep al jaren achter met betalen. Het is jammer want Link is een fantastisch instituut, dat goed begon, maar steeds verder is afgegleden door allerlei slordigheden.”

Eigenaar M.B. Doornbos van galerie Link, een museale ruimte vlakbij museum Het Paleis aan het Lange Voorhout, wil geen commentaar geven op de zaak. “Het is een puur administratieve kwestie die uit zijn voegen is gehaald,” zegt hij. Kunstenaar Wap wil ook niet speculeren over de vraag waarom Link niet op tijd kan of wil betalen. “Ik weet wel dat er de afgelopen twee jaar vijf verschillende boekhouders zijn geweest die om onduidelijke reden werden ontslagen.”