Discriminatie op het werk is toegenomen

ROTTERDAM, 15 OKT.De anti-discriminatiebureaus in Nederland krijgen steeds vaker klachten over discriminatie op het werk. Dit zegt een woordvoerder van het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR).

Directeur C. Triesscheijn van het Rotterdamse anti-discriminatiebureau bevestigt de trend. In Rotterdam is ook het aantal meldingen over discriminatie in het uitgaansleven toegenomen. Concrete 'landelijke' cijfers zijn niet voorhanden, omdat het LBR en de anti-discriminatiebureaus op dit moment bezig zijn met het opzetten van een registratiesysteem. Het systeem zou na de zomer van 1997 in werking moeten treden. Volgens de woordvoerder van het LBR, die een rondgang langs de grote meldpunten voor discriminatie in Nederland heeft gemaakt, neemt discriminatie op de arbeidsmarkt toe. Werknemers maken dan vooral racistische opmerkingen over de huidskleur van hun allochtone collega's. Nederland kent in totaal veertig anti-discriminatiebureaus.

In Rotterdam is het aantal meldingen vorig jaar gestegen met circa honderd ten opzichte van 1994. In totaal kreeg de Rotterdamse Anti-discriminatie Actie Raad (Radar) vorig jaar 693 meldingen. Daarvan gingen 379 klachten over mensen die zich gediscrimineerd voelden, 161 meldingen betroffen conflicten met aanhangers van extreem rechts en 153 mensen vroegen om informatie of wilden discussiëren over discriminatie. De verhoging komt volgens directeur Triesscheijn van Radar vooral door de groeiende naamsbekendheid van de anti-discriminatiebureaus. “Als wij in het nieuws zijn, krijgen we snel meer telefoontjes.”

Discriminatie in bedrijven komt volgens Triesscheijn onder meer door zo genoemde aanpassingsproblemen, als voor het eerst allochtonen aan de slag gaan. De werknemers moeten dan wennen aan de 'nieuwkomers'. De directeur van Radar wijst er wel op dat bedrijven waar geen klachten vandaan komen, het niet altijd 'goed' doen. “Het kan ook zijn dat ze geen allochtonen in dienst hebben”.

Discriminatie op de werkvloer maakt volgens Radar 25 procent van de klachten uit, conflicten tussen allochtone en autochtone buren 14 procent en (vermeende) discriminatie door de politie 12 procent. Het aantal klachten over discriminatie in het Rotterdamse uitgaansleven steeg vorig jaar fors; 12 procent van de melders klaagden hierover. “In een jaar tijd kregen we meer klachten over deze sector dan in de afgelopen tien jaar”.