CDA steunt armoede-oproep bisschop

BREDA, 15 OKT. E. Heerma, CDA-fractieleider in de Tweede Kamer, steunt de oproep van bisschop Muskens van Breda om meer aandacht te besteden aan de toenemende armoede in Nederland. Hij zei dit gistermiddag na afloop van een ontmoeting van CDA-fractieleden en partijvoorzitter Helgers met de bisschop in Breda.

Heerma weigert in te gaan op Muskens uitlatingen begin deze maand in het VPRO-programma Veldpost. Muskens zei daar dat wie te kampen heeft met ernstige armoede volgens de katholieke leer het recht heeft om “een brood weg te nemen uit de winkel”. Die uitspraak is volgens Heerma slechts de “verpakking.” “Het gaat om de boodschap van Muskens: de zorg om de sociale cohesie en maatschappelijke participatie aan de onderkant van de samenleving.”

Heerma erkent dat het CDA als regeringspartij medeverantwoordelijk is geweest voor de toenemende armoede. Maar hij wijst erop dat het contrast tussen de “macro-cijfers” en “hoe het op micro-niveau met mensen gaat” vooral sinds de laatste Algemene Beschouwingen duidelijk zichtbaar is geworden. “Veel mensen in Nederland generen zich ervoor, dat door premier Kok in de Tweede Kamer de politieke wave wordt uitgevonden omdat het allemaal zo goed gaat, terwijl er maar weinig aandacht is voor het armoedevraagstuk.”

Heerma noemt de reacties van de andere grote partijen en premier Kok op Muskens uitspraken “denigrerend” en “langs de kern heen gaan.” Kok noemde Muskens uitlatingen een “ernstige belediging voor mensen die met moeite de eindjes aan elkaar knopen, maar desondanks nooit zouden willen stelen.”

Tijdens een ontmoeting van de VVD-fractie met de bisschoppenconferentie vorige week, zei VVD-leider Bolkestein tegen Muskens dat hij als bisschop een voorbeeldfunctie heeft en dat voor arm en rijk dezelfde moraal geldt. Daarna maakte hij een einde aan de bijeenkomst, naar het gevoel van Muskens op abrupte wijze.

De bisschop zegt over zijn ontmoeting met Bolkestein: “Ik was er verbaasd over dat ruim een week na de uitzending de fractieleider van de VVD mijn boodschap nog steeds niet had begrepen. Ik wilde het nog een keer uitleggen, maar toen pakte hij zijn papieren op en is weggegaan. De tijd was om.” Over de reactie van Kok zegt Muskens: “Ik vermoed dat Kok nu weet dat hij iets te vroeg heeft gereageerd.” Kok en Muskens hebben eind deze maand een gesprek.

Muskens benadrukt dat hij geen woord terugneemt van zijn uitspraken. “Als het gaat om een rechtvaardige verdeling van goederen, is het principe dat iedereen recht heeft op kleding, voedsel en huisvesting. Op elk individueel bezit rust een sociale hypotheek”, aldus de bisschop.

“In Nederland sterft niemand de hongerdood. Maar een mens leeft niet van brood alleen, maar ook van sociale participatie.” Als brood stelen letterlijk wordt genomen, is zijn uitspraak volgens de bisschop alleen van toepassing op situaties in ontwikkelingslanden. Maar in figuurlijke zin is zijn uitspraak wel degelijk van toepassing op Nederland, aldus Muskens.