Britten troeven Reed Elsevier en VNU af in strijd om Blenheim

ROTTERDAM, 15 OKT. Het Britse bedrijf United News & Media troeft met een bod van 592,5 miljoen pond (1,6 miljard gulden) op tentoonstellingsorganisator Blenheim de Nederlandse gegadigden VNU en Reed Elsevier af. United liet vanochtend weten dat houders van 51 procent van de aandelen van Blenheim al hebben toegezegd dat zij op het bod zullen ingaan.

United biedt 5 pond per aandeel, het bedrag dat de board of directors (min of meer vergelijkbaar met een raad van commissarissen in Nederland) van Blenheim ten minste wilden voor hun aandeelhouders.

VNU, dat vorige week in een zogeheten beursoverval (dawn raid) op de Londense effectenbeurs een pakket van 14,9 procent van de aandelen Blenheim opkocht, zal zich niet mengen in een biedingsstrijd, zei een woordvoerder vanochtend. VNU betaalde vorige week 5 pond per aandeel. “Inclusief de kosten maken wij een klein verlies op de transactie.”

VNU kocht de aandelen vorige week van professionele beleggers boven de beurskoers. De uitgever streefde naar een strategisch minderheidsbelang in Blenheim, aldus de woordvoerder, maar die kans is na het bod van vanochtend in feite verkeken. VNU zal zijn aandelen naar alle waarschijnlijkheid aanbieden aan United News & Media. De koers van VNU reageerde vanochtend na een kleine terugslag met een stijging van 1,10 gulden naar 32,70 gulden.

De actie van VNU, die totaal onverwacht kwam, zette de twee andere gegadigden die op dat moment genoemd werden, United News & Media en Reed Elsevier, voor het blok. Zij moesten beslissen of zij VNU zijn gang wilden laten gaan of dat zij zelf een bod op Blenheim zouden doen. Reed Elsevier wilde vanochtend niet reageren op de nieuwste ontwikkeling.

Van de aandelen Blenheim is ongeveer 15 procent in handen van het Franse conglomeraat Compagnie Générale des Eaux. De board of directors en hun familieleden hebben 28 procent in handen.

Bij Blenheim werken ongeveer 800 mensen die samen een omzet boeken van ongeveer 550 miljoen gulden. United News & Media is op het terrein van beurzen en tentoonstellingen al actief via dochterbedrijf Miller Freeman.

Via de overneming van Blenheim ontstaat op dit gebied de grootste organisator ter wereld, met een jaaromzet van bijna 1,5 miljard gulden.