'Belangrijke dag' voor Palestijnen; Eerste bezoek Hussein aan Jericho sinds 1967

TEL AVIV, 15 OKT. Op uitnodiging van de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de Jordaanse koning Hussein vanmorgen voor het eerst sedert 1967 de stad Jericho bezocht, een Palestijnse autonome enclave op de nog grotendeels door Israel bezette Westelijke Jordaanoever.

Koning Hussein verloor de Westelijke Jordaanoever in 1967 in de Zesdaagse oorlog met Israel. In 1988, ten tijde van de Palestijnse volksopstand tegen Israel, de intifadah, gaf hij alle aanspraken op het door een miljoen Palestijnen bewoonde gebied op.

Met de koninklijke Jordaanse helikopter landden Arafat en Hussein vanmorgen nabij Jericho, waar de Palestijnse erewacht van Arafats elite-groep Eenheid-17 het eresaluut bracht. “Dit is voor ons een belangrijke dag”, zei vanmorgen een Palestijnse journalist in Oost-Jeruzalem. “Dat koning Hussein een officiële uitnodiging van Arafat aanvaardt om naar Jericho te komen betekent dat hij hem als leider erkent, volledig achter de Palestijnen staat en de Palestijnse rechten erkent. De Jordaans-Palestijnse samenwerking wordt door deze historische gebeurtenis hechter en misschien is dit het einde van spanningen tussen Jordanië en de Palestijnen over bijvoorbeeld wie de heilige plaatsen van de islam in Jeruzalem moet beheren”. In het Israelisch-Jordaanse vredesverdrag worden de bijzondere rechten van Jordanië in Jeruzalem erkend.

Tijdens een onderhoud met de Jordaanse vorst in de Jordaanse hoofdstad Amman nodigde de Palestijnse leider hem gisteren voor voortzetting van de besprekingen over het vredesproces met Israel voor een officiële ontvangst in Jericho uit.

Gisteren en ook vanmorgen circuleerden in Jeruzalem berichten dat premier Benjamin Netanyahu zich bij koning Hussein en Arafat in Jericho zou voegen. Deze berichten werden gevoed door voornamelijk van Israelische zijde gelanceerde informatie dat een doorbraak van de intensieve onderhandelingen met de Palestijnen over hergroepering van de Israelische troepen in Hebron op de Westelijke Jordaanoever nabij zou zijn. De Israelische minister van buitenlandse zaken, David Levy, zei gisteren in de Knesset (het parlement) dat een overeenkomst met de Palestijnen over deze delicate kwestie op korte termijn is te verwachten. Met 55 tegen 49 stemmen werd gisteren een socialistische motie van wantrouwen tegen de regering Netanyahu verworpen.

Regeringswoordvoerders zeiden vanmorgen dat er nog geen uitnodiging voor Netanyahu was gekomen om naar Jericho te komen. Dat zou erop kunnen duiden, dat de Palestijnen minder optimistisch zijn, of voorgeven te zijn, over een oplossing voor het probleem van de door Israel geëiste bijzondere veiligheidsvoorwaarden rond de ontruiming van Hebron. Een van de belangrijkste geschilpunten is de Palestijnse weigering om het Israelische recht op achtervolging in het Palestijnse gebied in Hebron te erkennen. Ook stuit de Israelische eis dat de Palestijnen geen hoge gebouwen rond de joodse centra in Hebron bouwen op Palestijns verzet. Over deze en andere geschilpunten probeert de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross tijdens de Israelisch-Palestijnse besprekingen in Jeruzalem een brug te slaan, zodat de onderhandelingen niet naar Taba en Eilat aan de Rode Zee hoeven te worden verplaatst.

Politieke kringen in Jeruzalem laten sedert gisteren met nadruk uitlekken dat Arafat en Netanyahu nog vóór zaterdag tijdens een nieuwe ontmoeting het in de maak zijnde akkoord over Hebron zullen bezegelen zodat de hergroepering van het Israelische leger in Hebron zondag kan beginnen en vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan worden voltooid.

Israels president Ezer Weizman zei gisteren in Kairo na een onderhoud met de Egyptische president Hosni Mubarak dat de hergroepering van het Israelische leger volgens het autonomie-akkoord van Oslo zal worden uitgevoerd. Volgens Israelische bronnen heeft dit bezoek bijgedragen tot verbetering van de betrekkingen tussen Israel en Egypte. President Weizman heeft volgens deze bronnen opnieuw bewezen dat zijn charismatische persoonlijkheid en zijn verleden als gevechtspiloot en voorvechter voor de vrede hem helpen om het wantrouwen aan de Arabische kant in Israels bedoelingen weg te nemen.

    • Salomon Bouman