Amsterdam in kielzog VS op weg naar record

AMSTERDAM, 15 OKT.In navolging van de effectenbeurs van New York stevende ook de Amsterdamse beurs vanmorgen af op een nieuw record. Het AEX-koersgemiddelde noteerde rond het middaguur een winst van 3,99 punten op 592,90.

AMSTERDAM Wall Street doorbrak gisteren de grens van zesduizend punten. Vooral de kwalitatief sterke aandelen vertoonden vanmorgen aardige stijgingen. Koninklijke Olie was drie gulden hoger op 285,30 gulden.

Heineken verbeterde 1,60 gulden op 318,60, Nutricia 2,60 gulden tot 244,60. Uitgevers waren in trek. Wolters Kluwer boekte een winst van 1,40 gulden op 217,20 en VNU was kort voor het middaguur 1,10 gulden hoger op 32,70. De Haarlemse uitgever zet zijn bod op de Britse beurzenorganisator Blenheim niet door, nadat Blenheim-aandeelhouders een meerderheid van de stukken bij concurrent United News & Media hadden ondergebracht. Beleggers waren opgelucht omdat ze bang waren dat VNU in een overnamestrijd te veel voor Blenheim zou betalen.

DSM boekte een winst van 2,30 gulden op 170,40 gulden. Akzo Nobel verbeterde slechts matig met drie dubbeltjes tot 213,30. Papierconcern KNP BT klom een dubbeltje tot 39,40 en Hoogovens 40 cent naar 65,60.

De vraag kort na opening van de effectenbeurs kwam van de optiebeurs. Daar zagen handelaren de bui aankomen voor vrijdag. Op die dag lopen diverse optieseries af en de handelaren zijn bang dat ze ingenomen posities met dure aandelen moeten afdekken. Die posities waren genomen in de veronderstelling dat de de Dow Jones-index de 6.000-grens deze week niet meer zou passeren.

Het pond sterling leek na een kleine aarzeling vanmorgen weer verder te willen stijgen. Bij opening van de valutamarkten noteerde de Britse munt een koers van 2,7210 gulden tegenover een slotkoers van 2,7090 de voorgaande dag.

Daarmee is de koers in een week tijd met ruim vier cent gestegen. Oorzaak daarvan is de eenheid die de Britse Conservatieven vorige week op hun partijcongres tentoonspreidden en de mogelijkheid dat de rente in Groot-Brittannië binnen afzienbare tijd omhoog gaat.

De dollar was eveneens hoger. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7241 gulden tegenover een slotkoers van 1,7155 gulden gisteren. In New York zakte de koers gisteravond nog iets weg, maar in het Verre Oosten trad een een stijging op. De Finse mark, die gisteren voor het eerst meedraaide in het Europees Monetair Stelsel (EMS) en daarvan kon profiteren, was vanmorgen opnieuw hoger.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York brak het Dow Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen gisteren door de grens van 6.000 punten. De belangrijkste graadmeter eindigde 40,62 punten hoger op 6010,00. Kort na de opening bleek al dat Wall Street kon voortborduren op de vriendelijke stemming van vrijdag. Aanvankelijk leek de handel rustig te verlopen aangezien met Columbus Day de obligatiemarkt in New York gesloten was en Washington geen nieuwe economische gegevens zou bekendmaken.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een flinke stijging van de aandelenkoersen. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen ging omhoog met 400,68 punten tot 21.429,93, een stijging van 1,9 procent. De handel werd gestimuleerd door Wall Street.