Amerikaanse echtpaar mag worden uitgeleverd

DEN HAAG, 15 OKT. Een Amerikaanse echtpaar mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Hoge Raad heeft dit vanochtend beslist. Eerder bepaalde de Haagse rechtbank dat het echtpaar mocht worden uitgeleverd.

Op de zolder van het echtpaar J. en Ch. Mooring vond de Amerikaanse drugsbestrijding (DEA) tijdens een inval in 1994 257 weedplanten. Nadat ze op borgtocht waren vrijgelaten, vluchtte het echtpaar naar Nederland.

J. Mooring heeft volgens zijn advocaat kans op een gevangenisstraf tussen de 19 en 23 jaar. Zijn vrouw dreigt tussen de 18 en 21 jaar achter de tralies te verdwijnen. Het echtpaar zit sinds november 1995 in Nederland vast, nadat de VS om hun uitlevering hadden gevraagd. Raadsman A. Orie vindt uitlevering een schending van de rechtsbeginselen en kwalificeert de straffen als “onredelijk, disproportioneel en onmenselijk”. Minister Sorgdrager (Justitie) moet uiteindelijk over het uitleveringsverzoek beslisen. (ANP)