Woonhuizen voorzien over tien jaar zelf in energie

TIEL, 14 OKT. De warmte en elektriciteit die gezinnen nodig hebben, kan over tien jaar volledig binnen de woning worden opgewekt. Het gaat daarbij om duurzame energie, waarin zonne-energie, waterstofgas en het gasnet een grote rol spelen. Het is daarom een politiek verkeerde beslissing in nieuwbouwwijken de voorkeur te geven aan stadsverwarming, want dan beschikken die wijken niet over het gasnet dat nodig is om de energie op te slaan.

Dit zegt E. de Nie, directeur van het Gelders Gas bedrijf. Hij is tevens vice-voorzitter van Enercom, een samenwerking van 23 gasdistributiebedrijven.

De technieken om de duurzame zelfvoorziening mogelijk te maken zijn er wel al, aldus De Nie, maar ze zijn nog niet verfijnd genoeg. “Dat is een kwestie van tijd. In Japan zijn ze op een aantal punten al een stuk verder dan hier.”

Het principe gaat er vanuit dat elk huis een eigen micro-warmtekrachtcentrale heeft. Die is niet groter dan de bestaande verwarmingsketels. Door middel van waterstof wekt de centrale stroom op als daar in het huis vraag naar is. Met de restwarmte die altijd bij stroomproductie vrijkomt, wordt het water voor de kachel, keuken, douche en bad verwarmd.

Zonne-energie speelt hierbij een grote rol. De benodige zonnepanelen staan op het dak. Het kunnen ook lichtgevoelige cellen zijn die je bijna overal op een huis kan bevestigen.

“Zonne-energie is er altijd overdag, terwijl je meestal 's avonds stroom en warmte nodig hebt. Door het om te zetten in waterstofgas en in het bestaande gasnet te pompen kan je die energie tijdelijk opslaan”, aldus De Nie.

Hij ontwikkelde deze visie om zijn gasbedrijf voor de toekomst klaar te stomen. Waar mogelijk stimuleert hij projecten die in deze richting stappen zetten. De eerste proeven met micro-warmtekrachtcentrales worden al genomen. Lichtgevoelige cellen om stroom op te wekken worden ook steeds geavanceerder. De minicentrale om waterstofgas te maken, is volgens hem ook niet ver weg meer.

De Nie betreurt het dan ook dat het ministerie van VROM er in het CO aanvalsplan vanuit gaat dat nieuwbouwlokaties verwarmd worden door stadsverwarming.

Daar liggen dan geen gasleidingen en kan de zelfvoorziening niet van de grond komen. “Als je weet dat deze ontwikkelling er aankomt, is het een foute politieke beslissing om voor stadverwarming te kiezen. Er is nog geen enkel stadsverwarmingsnet rendabel, laat staan dat het duurzaam is.” (ANP)