Van Kooten kort voor wedstrijd ontslagen

WAALWIJK, 14 OKT. Cees van Kooten is bij RKC de eerste trainer die dit seizoen in het Nederlandse profvoetbal werd ontslagen en de manier waarop dat gebeurde was hoogst opmerkelijk. De ex-international kwam zaterdagmiddag drieënhalf uur voor de wedstrijd tegen Feyenoord (1-1) naar het stadion in Waalwijk met geen andere gedachte dan dat hij 's avonds op de bank zou zitten.

Van Kooten werd echter opgewacht door een bestuursdelegatie die hem meedeelde dat hij met onmiddellijke ingang was ontslagen. Amper een kwartier later zat de verraste trainer alweer in zijn auto op weg naar huis.

Het bestuur van RKC kwam pas op de ochtend van de wedstrijddag bijeen om over de positie van Van Kooten te spreken. Eerder bleek dat niet te kunnen omdat voorzitter J. Snoeren in het buitenland verbleef. “En we wilden Van Kooten niet nog een wedstrijd op de bank laten zitten en hem daarna wegsturen”, aldus RKC-secretaris J. Gerrits. De woordvoerder gaf toe dat het risicovol was om de trainer zo vlak voor een wedstrijd zijn congé te geven, maar dat het door de 1-1 tegen de koploper goed was afgelopen.

Gerrits gaf meteen na het duel tegen Feyenoord als verklaring dat RKC “niet tevreden was over het gevoerde technische beleid” en dat er ook problemen waren gerezen tussen de trainer en de spelers. De voetballers van RKC werden twee uur voor de aftrap tegen Feyenoord ingelicht over het ontslag. De spelers reageerden verrast, maar mochten op gezag van het bestuur geen commentaar geven over de kwestie.

Verdediger Jürgen Streppel liet echter doorschemeren het er niet mee eens te zijn en dat hij het bestuur deze week om opheldering zal vragen. Hij noemde Van Kooten “een fantastisch persoon”. Daar gaf bestuurder Gerrits de speler gelijk in. “Als Cees een enorme etterbak was geweest, dan zou het makkelijk zijn geweest hem weg te sturen. Maar nu viel het ons zwaar.”

De 48-jarige Van Kooten was bij RKC aan zijn eerste seizoen bezig. Onder hem werden in negen wedstrijden acht punten behaald en dat totaal had volgens Gerrits “een punt of vijf” hoger moeten zijn. Gerrits verklaarde dat hij niet alleen de trainer, maar ook de spelers daar verantwoordelijk voor achtte. “Maar we kunnen geen twintig spelers buiten zetten.” Van Kooten zelf wil eerst de zaken met RKC afhandelen voordat hij in de openbaarheid wil treden.

Tegen Feyenoord zat assistent-trainer Ton Verkerk als verantwoordelijke man op de bank. Verkerk, die niet over het hoogste trainersdiploma beschikt, zal zeker niet de opvolger van Van Kooten worden. Het RKC-bestuur wil zo spoedig mogelijk een nieuwe trainer contracteren.

Op de eerste rij van de hoofdtribune zat zaterdag Bert Jacobs die RKC al eens met succes onder zijn hoede had en destijds zelf besloot zijn contract niet te verlengen. Zijn aanwezigheid was, zo verklaarden alle betrokkenen, toeval. De werkloze Jacobs zei echter “interesse in elke club” te hebben, dus ook in RKC.

Pagina 17 RKC-FEYENOORD

    • Hans Klippus