Siemerink twee sets gelijk op met Becker

ROTTERDAM, 14 OKT. Boris Becker is terug in de wereldtop, Jan Siemerink in de top 25. Dat was het resultaat van de finale van het sterk bezette toernooi van Wenen. In de Oostenrijkse hoofdstad won Becker gisteren in vier sets van de Nederlander: 6-4, 6-7, 6-2 en 6-3.

Door de overwinning steeg Becker van de twaalfde naar de zesde plaats op de wereldranglijst. De Duister kreeg ook weer uitzicht op deelname aan de Masters in Hannover. Daar spelen half november de beste acht van het jaar. Siemerink was de nummer 36 van de wereld. Door zijn goede prestaties in Wenen klom hij op de vanmorgen gepubliceerde ranglijst naar de 25ste plaats.

Siemerink speelde een sterk toernooi in Wenen. Hij versloeg Hipfl, Enqvist, Edberg en Boetsch en deed in de eindstrijd tegen Becker twee sets mee. In set een en twee produceerde Siemerink 15 van zijn 22 aces. “Mijn opslag liep gesmeerd. Becker vond er geen antwoord op.” Maar Siemerink had evenmin een weerwoord op de service van Becker die in de hele partij niet een keer zijn opslag inleverde. “Boris was gewoon beter”, oordeelde Tjerk Bogtstra, de trainer van Siemerink, “constanter, agressiever.”

In de derde en vierde set viel Siemerink terug en gaf de volharding van Becker de doorslag. De Duitser won de hoofdprijs van 125.400 dollar, Siemerink ontving 66.000 dollar, ruim 110.000 gulden. De Nederlander speelde voor de vierde keer tegen Becker. Van de voorgaande drie won hij er twee: in Stuttgart in 1992 en vorig jaar in Cincinnati. Hij verloor in 1995 op Wimbledon van de Duitse ster. “Siemerink onderschat ik nooit”, zei Becker voor de wedstrijd. “Jan is bij vlagen een artiest, de opvolger van Edberg, een van de beste service-volley spelers in het circuit.”

Martina Hingis won gisteren het tennistoernooi van Filderstadt een Porsche door in de finale de Duitse Anke Huber te verslaan. De Zwitserse won in drie sets: 6-2, 3-6 en 6-3. Het betekende haar eerste toernooizege. Door haar overwinning steeg Hingis één plaats op de wereldranglijst, van tien naar negen. Hingis moet nog even wachten voordat ze achter het stuur van haar sportauto plaats mag nemen: ze is pas zestien jaar.