Schaker Sjirov aan de leiding in Tilburg

TILBURG, 14 OKT. Na drie ronden in het schaaktoernooi in Tilburg staat de Spanjaard Alexej Sjirov met de fraaie score van 2,5 punten bovenaan. Op een half punt volgen de Wit-Rus Boris Gelfand en de Tilburger Loek van Wely. FIDE-wereldkampioen Anatoli Karpov en de Jeroen Piket moeten voorlopig genoegen nemen met een plaats in de middenmoot.

Karpov herstelde zich zaterdag goed van zijn verrassende nederlaag in de eerste ronde tegen de Hongaarse grootmeester Zoltan Almasi. Tegen Joel Lautier was één onnauwkeurigheid van de Fransman voldoende voor Karpov om de winst naar zich toe te trekken. Een dag later volstond Karpov met een snelle remise (achttien zetten) tegen de 19-jarige Emil Sutovsky. De Israëlische schaker verbaasde zijn tegenstander door in eerste instantie het vredesvoorstel te weigeren, maar enkele zetten was het Sutovsky zelf die remise voorstelde.

Zaterdag stond grootmeester Van Wely, die voor eigen publiek speelt, gewonnen tegen de Hongaar Peter Leko. Een sluwe valstrik van de Hongaar bedierf het Tilburgse feest, want Van Wely zag de gevaren niet op tijd in en vergooide het halve punt op de 53ste zet. Een dag later kreeg Van Wely van Leko's landgenoot Almasi op zijn beurt een half punt cadeau.

In een remisestand maakte de 20-jarige Hongaar een blunder die op dit niveau zelden voorkomt. Almasi liet de gewraakte 60e zet zelfs gepaard gaan met een remiseaanbod, maar zag na Van Wely's snelle antwoord al snel dat stukverlies onvermijdelijk was.

Jeroen Piket speelde al zijn partijen remise. Met wit bereikte hij tweemaal weinig, terwijl hij zaterdag met zwart tegen Judit Polgar hard moest werken voor zijn halve punt.