ROB DE NIJS OVER Nummer één

“Ik had er nooit bij stilgestaan, eigenlijk. Toen het zover was, werd ik gebeld door de directeur van de Stichting Top 40, die zei: 'We hebben het eens nagekeken, maar dit is je eerste nummer één.'

Hij heeft een persbericht uitgestuurd en het ANP vroeg mij om commentaar. Toen ik het las dacht ik: 'ja, dat is wel aardig, wel bijzonder.' Maar ik heb het vanaf het begin gerelativeerd. Het is toch een vrij triviaal iets, vergeleken bij wat er verder allemaal gebeurt. Maar misschien is het toch ook wel aardig dat er wat leuke en aparte dingen in de krant staan, vind je niet?''

Banger Hart van zanger Rob de Nijs (53) staat al wekenlang op nummer één in de hitparade. Het is de eerste officiële nummer één-hit in de 35 jaar van zijn carrière.

“We vonden het meteen een goed nummer, met een lekkere hookline, niet te voor de hand liggend. En met een onderwerp dat heel veel mensen aanspreekt: onzekerheid in de liefde. Ook al ben je nog zo gelukkig, er blijft altijd iets knagen van: 'ja maar, wat is dat allemaal.' Ellert Driessen, die de muziek schreef, zei: 'we moeten dat liedje een radiovriendelijk karakter geven.' Toen heb ik gezegd: 'prima, maar ik wil er niet gewoon een house-beatje onder hebben.' Daarom is het opnieuw gemixt door iemand uit het dance-wereldje.

“Medio juli gingen wij op vakantie, toen was-ie net binnengekomen, op 48 of zo. We hadden zoiets van: 'als we terugkomen is het weer het gewone liedje, dan heeft-ie het geprobeerd en is het niet gelukt, maar dan is-ie in elk geval een paar keer op de radio gedraaid.' Dat is het belangrijkste van singles: het scheppen van exposure, zodat de mensen denken: 'o, dat is een mooi liedje, ik wil het album wel hebben.' Maar toen we terugkwamen hoorden we: 'nou, hij gaat waanzinnig, hij staat nu op 20. Op een gegeven moment stond-ie in de Top 40 één. Ik dacht: dat is heel leuk, maar nou de Top 50 nog, hè? Dat gebeurde de week daarop, en toen dacht ik: 'Ja, dat is ontzettend leuk.'

“Ik sprong geen gat in het dak, hoor. Ik ben al zo lang bezig, en de laatste jaren zijn de theateroptredens en de albums veel belangrijker geworden dan de singles. Ik hou me niet meer zo bezig met de hitparade. Toen ik begon natuurlijk wel. Ritme van de regen, mijn eerste hit, was trouwens wel degelijk een nummer één, hoor, er zijn meer dan honderdduizend van verkocht. Maar er was nog geen officiële hitparade in die tijd. Muziek Express had een soort hitparade, maar die was niet zuiver gebaseerd op verkoop.

“Met Alles Wat Ademt bleven we constant op nummer twee. Nikita van Elton John zijn we nooit voorbij gekomen. Behalve in de kerstweek, toen verkochten we meer. Maar dat is net die ene week van het jaar dat er geen hitparade is!

“Ik heb het nooit frustrerend gevonden. Wel eens momenten van 'goh, wat jammer dat-ie het niet gehaald heeft.' Dan voel je je eventjes een uurtje wat minder. Nu het eenmaal zover is, zit ik wel praktisch elke dag te telefoneren: verkoopt-ie nog steeds goed? Want als je hem hebt, dan wil je 'm effe houden.

“Het is wel een gek idee, daardoor is het misschien wat sensationeler dan een andere nummer één-hit - ik kan me niet voorstellen dat ze allemaal zo veel publiciteit krijgen. Maar omdat ik al zo lang bezig ben, dat ik er nog steeds ben, dat is voor sommige mensen zoiets van: 'dat die ouwe lul dat nog kan!'