RENÉ LACOSTE 1904-1996; De laatste musketier

Tennislegende René Lacoste is zaterdag in zijn huis in Saint-Jean-de-Luz overleden. De Fransman, die ook naam verwierf met het sportartikelenmerk met de groene krokodil, was 92 jaar.

Lacoste werd beschouwd als de laatste van 'de vier musketiers'. Met Jean Borotra, Henri Cochet en Jacques Brugnon domineerde hij het internationale tenniscircuit in de jaren twintig. De vier wonnen de Davis Cup van 1927 tot 1932. Lacoste behaalde in 1925, 1927 en 1929 de titel bij de Open Franse tenniskampioenschappen.

In 1926 en 1927 won hij de US Open. Op Wimbledon zegevierde hij in 1925 en 1928. Op 25-jarige leeftijd beëindigde de in Parijs geboren Lacoste wegens tuberculose zijn sportieve loopbaan en ging hij in zaken. Lacoste legde de basis voor het sportmerk dat wereldwijde bekendheid kreeg. Zijn zoon Bernard heeft intussen de leiding over het concern. Lacoste leefde door ziekte een teruggetrokken bestaan in Saint-Jean-de-Luz, in Frans Baskenland. Hij wijdde zich daar vooral aan het schilderen van landschappen. Tennistoernooien en vooral de verrichtingen van zijn landgenoot Guy Forget volgde hij nog zoveel mogelijk.

De Amerikanen gaven de begenadigde speler in 1923 de bijnaam 'de krokodil', nadat hij in de Verenigde Staten was gevallen over een koffer die van krokodillenhuid was gemaakt. Lacoste, technisch zeer begaafd, was de eerste tennisser die de Amerikaan Bill Tilden wist te verslaan. Tussen de twee wereldoorlogen domineerde Tilden het tennis een decennium lang en schreef hij driemaal Wimbledon op zijn naam. Lacoste liet ook het tennisballenkanon ontwerpen, dat hem in staat stelde zijn effectvolle volleys verder te ontwikkelen. Hij bracht ook als eerste aluminium tennisrackets op de markt.