Regeringspartij Mauretanië wint

NOUAKCHOTT, 14 OKT. De regerende partij in Mauretanië heeft de eerste algemene verkiezingen waaraan daadwerkelijk méér partijen meededen, gewonnen. De eerste dergelijke verkiezingen, in 1992, werden door de oppositie geboycot.

De regerende Democratische en Sociale Republikeinse Partij veroverde vrijdag in de eerste verkiezingsronde 61 van de 79 zetels in de Nationale Assemblée. Een daarvan zal worden bezet door een vrouw, een unicum in de Mauretaanse Assemblée.

In de tweede ronde, op 18 oktober, moet de beslssing vallen in zestien kiesdistricten, waar vijf kandidaten van de oppositionele Actie voor Verandering een goede kans maken. Het gaat om een partij die opkomt voor de rechten van zwarte Afrikanen en Harratins, de afstammelingen van de slaven die tot niet lang geleden door de dominante Arabieren in Mauretanië werden gehouden. Slavernij werd in Mauretanië pas in 1980 afgeschaft. (Reuter, AFP)