Philips versnelt sanering na uitblijven winstherstel

ROTTERDAM, 14 OKT. Philips verlaagt zijn winstprognose en zal reorganisatieplannen versneld uitvoeren. Op basis van een tegenvallend derde kwartaal rekent het elektronicaconcern niet langer op winstherstel in de tweede helft van dit jaar. Dat heeft de onderneming vanmorgen bekendgemaakt.

Vakbonden en beleggers reageerden verrast. De koers van het aandeel Philips, de laatste weken stevig geklommen, viel met 4,20 gulden terug naar 60,60. In de loop van de ochtend herstelde het fonds zich enigszins.

In een korte mededeling, “gebaseerd op voorlopige informatie over het derde kwartaal”, noemde Philips het vanmorgen “hoogst onwaarschijnlijk” dat het bedrijfsresultaat in de tweede helft van dit jaar hoger uitvalt dan in dezelfde periode vorig jaar (2,18 miljard gulden). Toen het concern in juli de resultaten over de eerste helft van 1996 bekendmaakte, voorspelde het nog een verbetering.

Het is de tweede profit warning die het concern dit jaar afgeeft. Toenmalig Philips-president Jan Timmer waarschuwde dit voorjaar al voor tegenvallers na het recordjaar 1995, toen het bedrijf 2,5 miljard netto winst boekte. Deze maand is Timmer opgevolgd door Cor Boonstra, die bekend staat om zijn harde aanpak.

Philips geeft geen details over het derde kwartaal, waarvan de cijfers op 24 oktober worden gepubliceerd. Evenmin wil een woordvoerder zich uitlaten over aard en omvang van de versnelde “geplande acties voor herstel”.

Philips worstelt met opgelopen voorraden, verliezen in de divisie Sound & Vision (tv, video, en dergelijke) en druk op de prijzen in de vorig jaar uiterst winstgevende sector halfgeleiders. In juli maakte Philips bekend 800 miljoen gulden te reserveren voor reorganisatie van Sound & Vision, die zesduizend arbeidsplaatsen zal kosten. Bij Philips Research vervallen 145 banen.

Bij Philips vertrekt Henk Cohen, drie maanden nadat hij zijn voorzitterschap van Philips-dochter Origin opgaf voor een 'speciaal project' bij het electronicaconcern.