Massamoord in Burundi

BUJUMBURA, 14 OKT. Hutu-rebellen in Burundi hebben naar schatting 40 burgers in de zuidelijke provincie Bururi gedood, zowel Hutu's als Tutsi's. Dat heeft het leger van Burundi zaterdag gemeld. Het nieuws is bevestigd door de nationale radio.

Volgens een woordvoerder van het leger, luitenant-kolonel Isaie Nibizi, vielen zo'n honderd aanhangers van de guerrillabeweging FDD van Leonard Nyangoma vrijdag dorpen aan in de gemeente Burambi, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Bujumbura. “Ze vermoordden mensen die niet konden ontsnappen, kinderen, zieken, vrouwen en bejaarden”, aldus Nibizi. Hij zei dat de FDD-rebellen andere Hutu's vermoordden als deze weigerden zich bij hun gelederen te voegen of als zij geen geld of voedsel wilden geven.

Volgens de legerwoordvoerder heeft een groot maar onbekend aantal boeren de dorpen in Burambi verlaten en is gevlucht naar Rumonge, 20 kilometer naar het zuiden, aan het Tanganyika-meer. Het bloedbad is een van de zwaarste aanvallen op burgers in Burundi sinds majoor Pierre Buyoya, een Tutsi, op 25 juli door een staatsgreep aan de macht kwam. Het leger voert militaire operaties uit in de getroffen provincie om de rebellen te verjagen. (Reuter)