Landschappen in De Lakenhal

ROTTERDAM, 14 OKT. In het Stedelijk museum De Lakenhal in Leiden is zaterdag een overzichtstentoonstelling van de zestiende-eeuwse landschapschilder Jan van Goyen geopend. Aanleiding is de geboortedag van Van Goyen, vierhonderd jaar geleden in Leiden, en de expositie van de mooiste doeken van zijn schoonzoon Jan Steen in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Lakenhal wil aan de hand van vijftig schilderijen en dertig schetsen uit binnen- en buitenlandse verzamelingen vooral aantonen dat Van Goyen een vernieuwer in de landschapschilderkunst is geweest. Hij nam als een van de eerste het eigen, Hollandse landschap als onderwerp, kwam tot een steeds grotere eenvoud in kleur en compositie en zijn visie beïnvloedde menig collega.

Tijdens zijn leven waren vooral de stadsgezichten van Van Goyen populair. Dankzij dit overzicht kan men bijvoorbeeld Van Goyens Gezicht op Antwerpen vergelijken met werk van Salomon Ruysdael en Albert Cuyp, die beiden goed naar de schilderijen van de Leidse meester hadden gekeken.