Kroaat Mark Bosnich van Aston Villa trapt de fans van Spurs op hun ziel; Doelman in opspraak na Hitlergroet

LONDEN, 14 OKT. Mark Bosnich, doelman van Aston Villa, heeft zaterdag vele supporters van Tottenham Hotspur op hun ziel getrapt. De Australiër bracht tijdens de wedstrijd tussen de ploegen uit de Premier League de Nazi-groet. Dat leverde hem een gele kaart op. Bosnich werd door de Spurs-supporters, die talrijke joden onder de aanhang telt, herinnerd aan zijn optreden van twee jaar geleden.

Na een botsing met Jürgen Klinsmann, toen in dienst van Tottenham, werd de Duitser bewusteloos van het veld gedragen. De doelman reageerde op de beschimpingen met het Hitler-saluut.

Na de wedstrijd, die de Spurs met 1-0 won, werd Bosnich door de Londense politie ondervraagd. Bosnich zei dat het om een grap ging. Voor de radio bood hij zijn excuses aan. “Ik weet dat de Spurs-fans veel mensen verloren hebben in de oorlog”, zei hij. “Maar ik heb ook familieleden verloren in die oorlog.Het was een grap, een uit de hand gelopen grap, maar ik geloof in vrije meningsuiting.”

De verklaring van Bosnich voor zijn opmerkelijke gedrag was niet voldoende om de gemoederen in Engeland en daarbuiten tot bedaren te brengen. Glyn Ford, namens de Britse socialisten lid van het Europees parlement, reageerde gisteren in scherpe bewoordingen. “Als de Engelse voetbalbond het racisme binnen de sport serieus wil aanpakken, dient Bosnich uit het voetbal geschopt te worden”, stelde hij. “De club, de spelersvakbond en de voetbalbond dienen actie te ondernemen.”

Ford vindt niet dat er sprake kan zijn van een misplaatste grap. “Dat is hetzelfde als Eichmann die beweert dat de concentratiekampen een uit de hand gelopen grap waren. Bosnich wist precies wat hij deed. Hij is een Kroaat met een Australische nationaliteit. En als je een Kroaat bent, weet je dat dit onmogelijk een grap geweest kan zijn.”

Manchester United en Liverpool, dit seizoen nog ongeslagen in Premier League, troffen elkaar zaterdag rond het middaguur voor een uitpuilend Old Trafford (54.000) om de televisiekijker tijdens de lunch bezig te houden. Liverpool voetbalde, Manchester won door een treffer van Beckham. Newcastle nam de koppositie van Liverpool over door een minimale overwinning op Derby County (1-0). Arsenal steeg naar de tweede plaats door hekkensluiter Blackburn met 2-0 te verslaan.