Korbach wil het woord Europees niet horen

DOETINCHEM, 14 OKT. Het hulpje won van de baas. Oftewel: De Graafschap van trainer Fritz Korbach wees Vitesse van coach Leo Beenhakker terecht: 2-1. Niet zo lang geleden was Korbach nog assistent van Beenhakker bij de Turkse voetbalclub Istanbulspor.

De Graafschap blijft dit seizoen intussen boven verwachting presteren. De ploeg uit Doetinchem staat door de nederlaag van Roda JC tegen AZ zelfs derde met vijf punten achterstand op koploper Feyenoord en drie punten minder dan PSV. Korbach, die notabene de Ghanese international Ibrahim wegens een knieblessure moet missen, waakt echter voor al te overdreven verwachtingen. “Niemand binnen de groep mag over Europees voetbal beginnen. Want dat kan dodelijk zijn”, zei hij na de nieuwe zege.

Beenhakker was buitengewoon slecht te spreken over het verlies dat hij als “volkomen onnodig” bestempelde. “Dit was dramatisch”, foeterde hij. “Ik heb me dood zitten ergeren. Zo speel je geen wedstrijden als professional. En het was niet de eerste keer. Van de tien clubs die we tot nog toe hebben ontmoet, was alleen PSV echt sterker. De rest hadden we kunnen verslaan. We hadden zeker 22 punten verdiend, nu staan er maar 15 achter Vitesse. Ik heb er geen woorden voor.”

Het was de tweede nederlaag voor Vitesse binnen vier dagen. Woensdag ging Roda JC er in Arnhem met de punten vandoor, eveneens met 2-1. Aanvankelijk had Beenhakker nog niet zoveel te klagen. Na een goed begin van De Graafschap ging het initiatief naar Vitesse. In de 24ste minuut leverde dat een treffer op van de kersverse international Makaay op aangeven van Curovic.

De gelijkmaker van de thuisclub kwam volkomen onverwacht. Een schot van Godee raakte eerst het lichaam van Bos, waarna Schultz in de 37ste minuut de bal het beslissende tikje gaf: 1-1. De tweede gele kaart voor Van de Looi, voorstopper van Vitesse, gaf de doorslag in de 71ste minuut. Godee mikte de bal uit de daaruit voortvloeiende vrije trap fraai bij de tweede paal waar verdediger Hendriks klaar stond om raak te koppen: 2-1.

AZ heeft Roda JC zaterdag in het eigen stadion een gevoelige 2-0 nederlaag toegebracht. Een zege die de Alkmaarse formatie volledig te danken had aan Oscar Moens. De doelman blonk uit met onmogelijke reddingen. Terwijl de aanval van de Limburgse formatie de keeper niet kon passeren, had AZ aan twee kansjes genoeg.

De nederlaag was een tegenvaller voor Eddy Achterberg, de voorlopige plaatsvervanger van de naar Schalke 04 vertrokken Huub Stevens. “Ik kan alleen maar complimenten geven aan Moens. Hij was vandaag te sterk voor Roda”, stelde Achterberg vast. “In de eerste helft hebben we goed gespeeld, maar in de tweede helft was de ploeg onherkenbaar.” Achterberg praat vandaag met het bestuur van Roda over de opvolging van Stevens.

De anders zo trefzekere Tomasson heeft verzuimd om Heerenveen tegen Sparta de tweede overwinning in eigen huis te bezorgen. De steriele vertoning draaide uit op een gelijkspel (0-0). Tomasson, aanvoerder van Jong Denemarken, mocht twee minuten voor het einde aanleggen voor zijn specialiteit, een strafschop uit stand. Drie keer eerder dit seizoen had hij op die wijze raak geschoten. Ditmaal moest de Deen in Metgod zijn meerdere erkennen.

Voor NAC duren de wedstrijden in de eredivisie momenteel enkele minuten te lang. Tegen FC Utrecht verspeelde de ploeg uit Breda woensdag voor eigen publiek twee punten door een gelijkmaker vlak voor tijd, FC Twente pakte zaterdag op Brabants grondgebied in de slotseconde de volle winst door een kopbal van John Bosman.

FC Twente kan zich voorlopig handhaven in de subtop. Voor NAC lijkt een dergelijke positie ondanks de forse investeringen aan het begin van het seizoen niet weggelegd. Trainer Wim Rijsbergen moest door blessures zijn elftal weliswaar flink omgooien, maar hij wilde dit niet als excuus aanvoeren. De oefenmeester haalde flink uit naar zijn elftal. “Elke speler komt tegenwoordig met zeven managers aanzetten om zijn contract open te breken, maar de meest simpele dingen in het veld kunnen ze nog niet uitvoeren. Ik voel me machteloos. We hebben het al een stelletje amateurs uit handen gegeven.”

“Steurovic, onze derde Joegoslaaf.” Zo omschreef Hans van der Zee, trainer van Volendam, de matchwinner van de wedstrijd tegen NEC (1-0). Het ging om Johan Steur, terug van lang weggeweest. Gistermiddag viel hij in en deed wat de rest niet of nauwelijks deed: aardig voetballen.

Het was de derde invalbeurt dit seizoen van de 34-jarige technicus die eerder bij Feyenoord onder contract stond. “Hij komt van heel ver”, zei Van der Zee, onder wie Steur nog nooit in de basis stond. Achillespees, kuit, knie, overal had hij last van, sinds het einde van het vorige seizoen ging het niet meer. “We brengen hem heel voorzichtig terug”, verklaarde de coach. “Het gaat om een sleutelfiguur voor ons elftal. We nemen geen enkel risico.” (ANP)