Kadavers universiteit verduisterd

UTRECHT, 14 OKT. Een voormalig medewerker van de Universiteit Utrecht heeft vrijdag een voorwaardelijke celstraf van een maand opgelegd gekregen wegens verduistering van kadavers. De 59-jarige biotechnisch medewerker nam jarenlang talloze kadavers mee naar huis die bij de faculteit der Diergeneeskunde ter sectie waren aangeboden. Hij liet ze opzetten en verzamelde zo een grote collectie.

In vier gevallen achtte de rechtbank in Utrecht verduistering bewezen. Van de andere in beslag genomen kadavers kon de rechtbank niet met zekerheid zeggen of ze onrechtmatig door de man mee naar huis waren genomen. Wel nam de rechtbank het de voorsnijder kwalijk dat hij had bijgedragen aan normvervaging op de faculteit. Dat is zijn superieuren ook aan te rekenen, oordeelde de rechtbank, doordat zij hem mondeling toestemming hadden gegeven bijzondere exemplaren op te laten zetten. “Er werd zeer onzorgvuldig met de dieren omgesprongen,” aldus rechter Weijsenfeld.

De vier verduisterde dieren, twee dwergparkieten, een luiaard en een bever, moeten terug naar de rechtmatige eigenaar. De overige dieren, in totaal 817 opgezette exemplaren, houdt de rechtbank voorlopig in bewaring, omdat zij niet weet wat ze met de dieren aanmoet. De dieren worden niet vernietigd, omdat de collectie zeer waardevol is. Er zal eerst een poging worden ondernomen de rechtmatige eigenaars te achterhalen. Dierentuinen claimden eerder 229 preparaten. (ANP)