John Parish & Polly Jean Harvey

John Parish & Polly Jean Harvey. Dance Hall At Louse Point (Island CID 8051)

De Engelse zangeres Polly Jean Harvey heeft voor haar vierde cd samengewerkt met songschrijver John Parish. Parish schreef de muziek, Harvey de teksten. Het resultaat Dance Hall At Louse Point is in zoverre anders dan Harveys eigen platen, dat hier meer wordt geëxperimenteerd. Op Dance Hall At Louse Point lijkt het alsof Harvey de mogelijkheden van haar stem uitprobeert in verschillende genres. Zo is er de beschouwelijkheid in Is That All There Is?, zingt Harvey gejaagd in enkele drukke rocksongs, ijl in de sfeerstukken en klinkt ze 'warm' in parlando.

Misschien is het omdat Harvey de eindverantwoordelijkheid hier deelt, maar op deze cd zingt ze minder gedreven dan op bijvoorbeeld haar vorige, To Bring You My Love. Haar stem klinkt wat lichtzinniger en soms ook 'bleker'. Maar er staan ook prachtige nummers op de cd, waar Harvey zwoel croont of weer eens flink van leer trekt.

De instrumentatie lijkt bijna geïmproviseerd tot stand gekomen. De bluesakkoorden van de gitaar dwalen losjes rond terwijl de drum een voorzichtig ritme neerzet. Als Polly zingt, volgen de instrumenten haar melodie en timbre. Dus als er een climax is in haar zang, klinkt er ook een gitaaruitbarsting. Deze synchrone werkwijze levert op Dance Hall At Louse Point mooie momenten op.