Jammer maar helaas

Hij spaarde kosten noch moeite, maar slaagde uiteindelijk niet in zijn opzet. Philip van der Ven, assurantie-makelaar uit Zoeterwoude, moest zaterdag het hoofd buigen voor zijn enige tegenkandidaat bij de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de World Squash Federation (WSF).

Een krappe meerderheid van de gedelegeerden gaf tijdens de twaalfde vergadering in Kuala Lumpur de voorkeur aan Susan Simcock uit Nieuw Zeeland. Simcock staat de komende vier jaar aan het hoofd van de wereldbond. Van der Ven, vice-voorzitter van de WSF en voorzitter van de Nederlandse squash en racketsbond (NSRB), gaat zich richten op de verdere ontwikkeling van de sport in Nederland.

Van der Ven zette de afgelopen weken een intensieve verkiezingscampagne op touw. Hij investeerde naar schatting veertigduizend gulden en formeerde een eigen begeleidingsteam onder leiding van R. de Graaf, oud-voorzitter van NSRB. De brochure die aan de vooravond van de verkiezing aan alle gedelegeerden werd uitgereikt, stond bol van wervende teksten. Maar The promising perspective for World Squash en A family man all the way arriveerde vanmorgen teleurgesteld op luchthaven Schiphol.

Een zware teleurstelling?

't Is heel erg jammer natuurlijk. Je hoopt het beste, maar het zat er helaas niet in.

Heeft het aan de campagne gelegen?

We hebben er werkelijk alles aan gedaan. Niemand uit het begeleidingsteam kan zichzelf ook maar iets verwijten. Niets is aan het toeval overgelaten, maar sommige dingen heb je nu eenmaal niet in de hand.

Zoals?

Europa was verdeeld. Zo is het in de politiek, zo is het in de sport. Het toestel van Frankrijk landde bovendien met een vertraging van vijf uur. Die waren dus niet aanwezig. En Spanje kwam helemaal niet opdagen. Die hadden zich vergist in de datum. Beide landen hadden mij hun stem toegezegd.

Trekt u zich terug uit de sport?

Mijn vrouw zegt: neem jij nou eens een sabbatical year. Maar eerlijk gezegd weet ik het momenteel nog niet. Ik ben net terug uit Maleisië. Woensdag staat in Monaco alweer een nieuw congres op het programma. Bovendien heeft de nieuwe voorzitter van de WSF mij na de verkiezing meteen gevraagd of ik me beschikbaar wil houden voor allerlei klussen. Kortom: we zien het wel.