Italiaanse wielerjeugd superieur

LUGANO, 14 OKT. Met vier Italianen op de eerste vier plaatsen zijn de verhoudingen bij de internationale wielerjeugd goed weergegeven. De 20-jarige Figueras veroverde zaterdag de regenboogtrui bij de neo-amateurs door in de eindsprint zijn landgenoot Sgambelluri af te troeven.

De bronzen medaille ging naar Sironi, die afgelopen donderdag de amateurtitel bij het tijdrijden won. Sironi was zaterdag in de spurt te snel voor Bettini, wiens vierde plaats een bevestiging was van de Italiaanse suprematie.

De vakkundige begeleiding bij de jeugd werpt de laatste jaren haar vruchten af. Italiaanse beloften worden zorgvuldig gescout en langzaam voorbereid op een professionele loopbaan. De meeste talenten komen uit het noorden van het land, maar Figueras is een uitzondering. Hij groeide op in Napels en verhuisde om sportieve redenen naar de streek rond Venetië.

Sinds 1927, bij het eerste WK, was het niet meer voorgekomen dat vier Italianen de amateurwedstrijd zo beheersten. Comesso, de vijfde Italiaanse deelnemer, eindigde zaterdag op de tiende positie. Hij werd uitgeroepen tot de meest strijdvaardige renner. Commesso reed bijna de hele race op kop, maar werd in de slotfase voorbijgereden door zijn landgenoten.

Van de Nederlanders eindigde Van Kessel op de dertigste plaats, met bijna negen minuten achterstand op de winnaar. Cerneus werd 37ste op een kwartier. Bondscoach Snoeijink berustte na afloop in de enorme kloof tussen de Nederlandse en Italiaanse talenten. “Als je het verschil in aanbod ziet, hoef je niet lang te rekenen. We moeten geduld hebben en hopen op uitschieters.”

Bij de vrouwen ging de wereldtitel naar de Zwitserse Heeb, die voor eigen publiek historie schreef door als eerste landgenote een regenboogtrui te winnen. Van de Nederlandse deelneemsters stelde Klep nog het minst teleur. Zij werd 32ste met een achterstand van ruim achttien minuten op winnares Heeb.