Hutu's vluchten na aanval op kamp Zaïre

BUJUMBURA, 14 OKT. Ongeveer 20.000 Hutu-vluchtelingen uit Rwanda en Burundi zijn gisteren hun opvangkamp in Oost-Zaïre ontvlucht, na een aanval door gewapende mannen, vermoedelijk Banyamulenge-rebellen (Tutsi's). Daarbij kwamen drie vluchtelingen om het leven en raakten negen anderen gewond.

De aanval op het kamp in Runingo, tien kilometer ten westen van de grens met Burundi, had plaats rond twee uur 's nachts plaatselijke tijd. In het kamp woonden meer dan 11.000 Burundese en 8.000 Rwandese vluchtelingen. “Ongeveer 20.000 vluchtelingen, bijna het hele kamp, vlucht uit Runingo naar kampen verder noordwaarts”, meldde een medewerker van een hulporganisatie. Vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie bezoeken Runingo vandaag om zich op de hoogte te stellen van de situatie in het gebied.

Inwoners van Runingo zeiden dat de aanval op het vluchtelingenkamp gisteren werd uitgevoerd door rebellen van de Banyamulenge, Tutsi's die de afgelopen maanden in conflict zijn geraakt met andere etnische groepen in Oost-Zaïre en met het Zaïrese leger. De regering van Zaïre heeft de Banyamulenge, die al generaties lang in het gebied wonen, het staatsburgerschap ontzegd en hen gesommeerd het land te verlaten. Volgens medewerkers van hulporganisaties in Kanshasa, de hoofdstad van Zaïre, telden de aanvallers ten minste honderd man en gebruikten zij zowel mortieren als licht geschut. Daarna zouden zij te voet zijn vertrokken naar een hooggelegen plateau boven de stad Uvira, waar de Banyamulenge zich verschuilen.

Runingo is éen van de twaalf vluchtelingenkampen in de Oostzaïrese provincie Zuid-Kivu, waar ongeveer 230.000 Burundese en Rwandese Hutu-vluchtelingen wonen. Regionale leiders klagen dat de vluchtelingenkampen, waarin veel Banyamulenge-rebellen verblijven, de regio destabiliseren. (AP, Reuter)