Huitema boekt zege op kunstijs

ASSEN, 14 OKT. Lammert Huitema heeft het marathonseizoen voor de schaatsers geopend met een overwinning. Op het kunstijs van Assen was hij zaterdag de snelste in de kopgroep van twaalf man. Edward Hagen en René Ruitenberg werden tweede en derde.

Met zijn zege kopieerde Huitema zijn prestatie van het vorig jaar. De rijder uit de Klerk's-formatie ontsnapte halverwege de koers over vijftig ronden met elf renners. Initiatiefnemer was Piet Kleine. De oud-olympisch kampioen op de tien kilometer kreeg toppers als Hagen, Angenent, Ruitenberg, Huitema en Stam mee.

In de finale probeerden Kleine en Stam vergeefs te ontsnappen. Huitema maakte vervolgens de eindsprint bekwaam af. De marathon in Assen was de generale voor de KNSB-competitie die zaterdag in Amsterdam begint. Punten vielen er in Assen niet te verdienen.

Opmerkelijk is de toename van het aantal gesponsorde ploegen. In het peloton rijden dit seizoen dertien gesponsorde ploegen, vorig jaar slechts vier. Ook Richard van Kempen was aanwezig. De man die de meeste overwinningen op kunstijs behaalde (47) is nu ploegleider. (ANP)