Geen inzicht in miljoenenverlies van Teleloterij

ROTTERDAM, 14 OKT. De Nationale Teleloterij, die Veronica vorig jaar uitzond, is fors verliesgevend geweest. De actie ten behoeve van vijf hulporganisaties heeft een negatief saldo van vijf miljoen gulden. Het ministerie van Justitie wacht als vergunningverlener nog steeds op het financiële overzicht van de loterij. Organisator Childright Worldwide heeft van Justitie “drie weken respijt” gekregen om de boeken op orde te krijgen en te zorgen voor een accountantsverklaring.

De hulporganisaties Stichting Liliane Fonds, Save the Children, Wereldkinderen en het (inmiddels afgehaakte) Defence for Children, die de Teleloterij ondersteunden, vragen zich af wat er met de opbrengst van de loterij is gebeurd. De verkoop van loten zou vijf miljoen gulden hebben opgebracht, waarvan zestig procent volgens de afspraak naar de hulporganisaties zou gaan. Maar zij hebben nog geen cent gezien.

Directeur Th. Knippenberg van Childright Worldwide zei vanmiddag dat zijn organisatie via de rechter 1,5 miljoen gulden vordert van de Zweedse financier van de Teleloterij, Play TV. “In het contract staat dat Play TV zich heeft verplicht zestig procent van dat bedrag aan de hulporganisaties uit te keren. Daar willen we de Zweden aan houden.” De Teleloterij zou veertien afleveringen tellen, maar na de eerste uitzendingen bleek zij nauwelijks kijkers te trekken. Bovendien viel de lotenverkoop, ondanks promotie-acties van de PTT, fors tegen. Na acht afleveringen werd het programma stopgezet. Er was voor vijftien miljoen gulden aan prijzen uitgekleerd.

Volgens directeur B. Elsink van Save the Children had Childright Worldwide, dat de Teleloterij op touw zette onder het motto 'ban de kinderslavernij uit', de andere hulporganisaties zelfs een opbrengst van vijftien miljoen gulden voorgespiegeld. Directeur G. Dollevoet van het Liliane Fonds heeft zich “al enige tijd geleden” teruggetrokken van de loterij, “omdat we geen goed zicht hadden op het verloop van de loterij”. Dollevoet: “Childright Worldwide, een jonge organisatie, regelde de zaken. Wij zaten niet in het bestuur. We hadden aarzelingen om onze goede naam aan de actie te blijven verbinden.”

Directeur C. Meuwese van Defence for Children International zegt dat zijn organisatie “talloze activiteiten heeft ontplooid om de Teleloterij te ondersteunen”. Maar financieel droegen we geen risico. De kansspelvergunning lag enkel en alleen bij Childright Worldwide, dat een contract had met Play TV. Meuwese zegt dat hij thans niet meer rekent op geld van de Teleloterij. “Het ligt heel simpel”, verduidelijkt hij, “de organisatie en de financier hebben meer geld uitgegeven dan er binnenkwam. Kennelijk zijn de aanloopkosten en het prijzengeld hoger uitgevallen dan was aangenomen. Childright Worldwide en Play TV liggen nu stevig in de clinch over de afwikkeling. Ik las zelfs dat de eerste de tweede voor de rechter wil dagen.”

Meuwese zegt dat “de reputatie van Defence for Children is geschaad door het mislukken van de actie. Voor ons en voor die zestigduizend mensen die aan de loterij meededen, is het allemaal heel, heel teleurstellend. Daarmee zeg ik overigens niet dat ik organisator Childright Worldwide van verkeerd handelen beticht. Ook al heeft die instantie in het verleden wel eens dingen gedaan die niet door de beugel konden. Dan doel ik op plagiaat-stuntjes en die actie met dat twaalfjarige meisje Rosario, waar het vorig jaar een heel raar verhaal over verzon.” Childright Worldwide wordt ervan beticht krantenartikelen als eigen teksten te hebben overgenomen. In een actie rond het verdwenen meisje Rosario wekte de organisatie de indruk dat ze pas vermist was, terwijl ze al vele jaren geleden was verdwenen.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving, waarvan veel hulporganisaties lid zijn, oordeelt negatief over Childright Worldwide. “Childright Worldwide heeft bij ons een aanvraag ingediend voor een beoordeling van haar organisatie”, zegt een woordvoerder. “Daarvoor vroegen we haar om allerlei interne informatie, maar die kregen we niet, ondanks talloze herinneringen en aanmaningen van onze kant. De zogenoemde verklaring van steunvaardigheid hebben wij daarom niet afgegeven. Het kan zijn dat die organisatie gewoon heel gebrekkig was, het is ook mogelijk dat ze moedwillig informatie achterhield. Persoonlijk geloof ik het eerste. Ons advies is dat men onder de huidige omstandigheden beter niet met Childright Worldwide in zee kan gaan.”