Finse markka lid van wisselkoersstelsel EU

BRUSSEL, 14 OKT. De Finse munt, de markka, is vandaag toegetreden tot het wisselkoersmechanisme van het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Hiermee krijgt de markka een centrale wisselkoers (spilkoers) tegenover de munten van de andere EMS-landen, waarvan hij maximaal 15 procent naar boven of beneden mag afwijken. Tegenover de gulden is die spilkoers 37,0636 gulden per 100 markka.

De stap vergroot de kansen voor Finland om deel uit te maken van de groep van oprichters van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Wisselkoersstabiliteit voor een periode van ten minste twee jaar is een van de vijf criteria voor toetreding tot de muntunie, die in 1999 van start gaat. De toetreding van de markka voert volgens waarnemers de druk op lidstaten als Italië en Zweden op om snel tot het EMS toe te treden.

Het besluit tot Finse toetreding werd zaterdag genomen door het monetair comité van de Europese Unie, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale banken en de departementen van Financiën van de lidstaten van de EU. Op de valutamarkt kwam de beslissing als een verrassing. Toetreding tot het EMS was officieel geen agendapunt voor de Economische en Financiële Raad van Ministers (Ecofin) die vandaag in Luxemburg vergaert. De Finse toetreding is een steun voor Duitsland en Frankrijk, die op het standpunt staan dat het toetredingscriterium voor de EMU dat een wisselkoersstabiliteit inhoudt gedurende twee jaar, betekent dat de munt van een lidstaat twee jaar deel moet hebben uitgemaakt van het wisselkoerssysteem van het EMS. Groot-Brittannië en Zweden huldigen het standpunt dat koersstabiliteit ook zonder het EMS kan worden bereikt en dat lidmaatschap van het systeem dus geen voorwaarde. Van de lire, die Italië in september 1992 onder druk van de valutamarkt uit het wisselkoerssysteem heeft gehaald, wordt een hervatting van het lidmaatschap nog dit jaar verwacht.